Ekolojistler Boğaziçi direnişine sahip çıktı

45 ekoloji örgütü ortak açıklama yayımlayarak Boğaziçi öğrencilerinin taleplerini sahiplendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Şubat 2021
  • 16:41

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör olarak atanması ile başlayan eylemlere iktidarın saldırıları sürerken, diğer yandan dayanışma büyüyor.

45 ekoloji örgütü yayınladığı ortak açıklama ile Boğaziçi öğrencilerinin özerk-demokratik üniversite talebine sahip çıktı. Açıklamada “Bizi, yani sömürücü sınıf ve onun etrafında kümelenmiş mafyatik güruhun dışında kalan herkesi, kuşatmaya, baş eğdirmeye çalışan bir rejimle karşı karşıyayız. Biat etmeyen tüm kolektif alanlar, kişiler yoğun bir baskı altında. Ancak tüm bu yoğun baskı ve şiddete rağmen bu rejim emeline ulaşamadı; ülkede bir mezar sessizliği istiyorlardı, başaramadılar. Demokratik toplumsal güçler direndi, yenilmedi, her fırsatını bulduğunda hücuma geçti” denilerek Boğaziçi ile başlayan eylemlerin yayıldığı belirtildi.

Her alanda kayyımlarla ayakta duran tek adam dikta rejiminin teşhir edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Belediyelere kayyum ataması ile halkın seçme ve seçilme hakkının gaspından, onca dernek, kurum ve basın kuruluşunun kapatılmasından; Hakları için direnen işçilerin yasaklanan grevlerinden; en ağır sömürüye maruz kalan mülteci işçilere yönelik ırkçı saldırılardan; Örgütlü kadın ve LGBTİ+’ların özgürlük mücadelesine yönelik saldırılardan. Doğa talanı projelerini durdurmak için yaşamsal bir mücadeleye giren köylülere, ekolojistlere, doğa savunucularına karşı polisin jandarmanın uyguladığı düşman hukukundan.”

Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Biz çevreciler, doğa savunucuları, yeşiller, hayvan özgürlüğü aktivistleri, ekolojistler olarak Boğaziçi öğrencilerinin taleplerini savunuyoruz. Talepleri meşrudur ve bu nedenle geri kalan tüm manipülasyonlar önemsizdir. Bizler bu süreçte herkesi var olan örgütlere, mücadele birlikteliklerine katılmaya, direnişi dalga dalga yaymaya çağırıyoruz.”

İmzacı olan kurumlar: “Polen Ekoloji Kolektifi, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Amed Ekoloji Derneği, Mardin Ekoloji Derneği, Büyük Menderes İnisiyatifi, Yeşil Sol İklim Çalışma Grubu, Yaşam ve Dayanisma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazetesi, Başlangıç Ekoloji, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Antalya Ekoloji Meclisi, HDK Ekoloji Meclisi, Munzur Koruma Kurulu (DEDEF), Munzur Çevre Derneği, Eko-Öğrenci Hareketi, Hayvan Özgürlüğü Kolektifi, Gaia Dergi, Peri Suyu Koruma Platformu (KAR-DEF), Birleşik Gençlik Meclisleri Ekoloji Komisyonu (İzmir), Halkevleri Ekoloji Çalışma Grubu, Acıbadem Dayanışması, Her Yer Kazdağları, Yeşil Avukatlar, Bakırköy Kent Savunması, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ekoloji Politik, Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, Kadıköy Kent Dayanışması, Ankara Kent ve Ekoloji Savunması, Atakent Dayanışma, Yenişehir Çevre Platformu, HDP Ankara İl Ekoloji Komisyonu, Çeşme Çevre Platformu, Foça Çevre Platformu, Foça Forum, Akdeniz İsyandadır, Van Çevre Derneği, Kocaeli Çevre Savunması, Tarım Orkam-Sen, Ilgın Çevre Platformu, Eskişehir Çevre Derneği, Birleşik Yeşil Hareket , Mersin Nükleer Karşıtı Platform, Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu, Kuzey Ormanları Savunması