Düsseldorf’ta Boğaziçi direnişiyle dayanışma

Boğaziçi direnişiyle dayanışma amacıyla Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 08 Şubat 2021
  • 16:18

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerin başlattığı ve hızla Türkiye’nin birçok kentine yayılan protestolar ile dayanışmak için ‘NRW Boğaziçi Mezunları’nın çağrısıyla Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta dün eylem yapıldı.

Kötü hava koşullarına, gece ve sabah yoğun kar yağması sebebiyle birçok ilde tren ve otobüslerin durmasına rağmen eylem başarıyla gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne tepeden atanan kayyım rektör Melih Bulu’yu ve eylemlerin başından beri estirilen polis terörünü protesto etmek, direnen öğrenciler ve destekçileriyle dayanışmak için saat 13’te Düsseldorf’ta bir araya gelindi.

Boğaziçi mezunları adına Almanca, İngilizce ve Türkçe olarak okunan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün Almanya’da yaşayan Boğaziçi Üniversitesi mezunları ve destekçileri olarak buradayız. 1 Ocak’ta gerçekleşen rektör atamasını protesto etmek için toplandık. 2 Ocak’tan beri Türkiye’de öğrenci, akademisyen ve tüm üniversite bileşenleri barışçıl protestolarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde yüzlerce öğrenci gözaltına alındı ve çok sayıda öğrenci tutuklandı. Biz de onların meşru taleplerini destekliyoruz.”

“Boğaziçi Üniversitesi’nde ve tüm üniversitelerde akademik özgürlük istiyoruz” vurgusu yapılan açıklamada, direnişin şu talepleri sıralandı:

“- Gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.

- Polis kampüsü ve çevresini bir an evvel terk etmelidir.

- Nefret söylemleri ve hedef göstermelerle öğrencileri ayrıştıran kampüsü güvensizleştiren seçilmemiş rektör Melih Bulu derhal istifa etmelidir.

- Rektörlük seçimleri üniversitelerin tüm bileşenlerinin katılımıyla demokratik bir biçimde yapılmalıdır.”

Basın açıklamasından sonra Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin seslendirdiği “Yuh yuh” şarkısı ile dört yıl önce yine rektör atamasına karşı ODTÜ öğrencilerin yapmış olduğu “Bir varmış bir yokmuş” şarkısı hep bir ağızdan coşkulu bir şekilde söylendi.

Eylemde “Yaşasın enternasyonal dayanışma!”, “Kayyım rektör istemiyoruz!”, “Her yer Boğaziçi, her yer direniş!” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Free acadamy!” sloganları sıklıkla haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Düsseldorf