Liselilerden Boğaziçi direnişine destek

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki direnişe gerçekleşen saldırıya karşı birçok farklı liseden öğrenci dayanışma açıklamaları yaptı.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 04 Şubat 2021
  • 18:12

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör Melih Bulu’ya karşı başlayan öğrencilerin direnişiyle dayanışma sürüyor. AKP-MHP rejiminin Boğaziçi başta olmak üzere pek çok ilde öğrencilere yönelik saldırılarına karşı İstanbul’da birçok farklı liseden dayanışma açıklamaları yapıldı.

Galatasaray Lisesi öğrencileri yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Yakında bir parçası olacağımız bu kurumların öğrencileri, akademisi ve demokratik kültürleri yoğun bir tehdit altında. Protesto ve toplanma haklarını medenice kullanan öğrencilerin, polis kaynaklı insanlık dışı boyutlara varan şiddet uygulamalarıyla karşı karşıya bırakılmaları, bireysel kimliklerine ve yönelimlerine yapılan nefret söylemleri, insanlık gururunu zedeleyecek sistematik ve kinci yaklaşımlarla aşağılanmaları kabul edilemez. Tüm bunlar aracılığıyla temel hakları olan ifade özgürlüklerinin caydırılarak kısıtlanmaya çalışıldığının bilincindeyiz. 

“Bu sorun başta üniversiteliler olarak bütün öğrencileri, halkı ve insan haklarını kapsar bir toplumsal hale büründüğünden liseli öğrenciler olarak sessiz kalmayarak sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Öğrencilere ve haklarımıza karşı güdülen bu politikanın ve toplumsal yansımasının acilen bitmesini, bireylere vücut bütünlüğü ve hukuki yargılanma dahil olmak üzere bütün temel haklarının iade edilip gözaltındakilerin serbest bırakılmasını, son olarak da rektör ataması, kulüplerin kapatılması ve akademinin itibarsızlaştırılması çabasıyla kurumlara verilen zararın Melih Bulu’nun istifasıyla başlayacak süreçte bir nebze de olsa telafi edilmesini talep ediyoruz.

“Halka halka büyüyen bu mücadelede tüm lise bileşenlerini antidemokratik uygulamalara karşı ses çıkarmaya, birlik olmaya davet ediyoruz.”

Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: 

“2 Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi’ne antidemokratik yollarla yapılan kayyum rektör atamasıyla başlayan direniş sürecini yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda birçok lisede niteliksiz yöneticilerin atanmasına ve bu atamaların olumsu etkilerine bizzat şahit olan Beşiktaş Anadolu Lisesi öğrencileri ve mezunları olarak Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere tüm öğrenci arkadaşlarımızın haklı direnişlerini selamlıyoruz. 

“Başta Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olmak üzere bu insanlık onuruna yakışmayan muamelelere maruz kalan tüm öğrencileri, Boğaziçi direnişine emek veren ve dayanışmayı yüreğinde hisseden herkesi selamlıyor ve onların taleplerini yineliyoruz:

“Kamu gücünü elinde bulunduranlar tarafından gerçekleştirilen, ölçüsüz ve hukuksuz uygulamalar olan tutuklamaların, ev baskınlarının, üniversitelerde gerçekleştirilen polis ablukasının, arkadaşlarımıza karşı uygulanan psikolojik ve fiziksel şiddetin bir önce son bulmasını istiyoruz.”

Vefa Lisesi öğrencileri açıklamalarında şunları belirtti:

“2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelere yapılan antidemokratik rektör atamalarına karşı; öğrenciler, akademisyenler ve mezunların barışçıl protestolarını Vefa Lisesi öğrencileri olarak yakından takip ediyoruz. 

“Atanmış rektörü, polis şiddetini, hak ve özgürlüklerimizin elimizden alınmasını kabul etmiyoruz. Bizler de hakkını daima savunacak öğrenciler olarak gözaltına alınan tüm öğrencilerin bir an evvel serbest bırakılmasını istiyoruz.

“149 yıllık ilkemiz olan bilim, sevgi, hoşgörü ile tüm öğrencileri dayanışmaya çağırıyoruz.”

Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Boğaziçi Üniversitesi’nde cereyan eden olayları derin bir üzüntüyle takip etmekteyiz. Yapılan rektör atamasıyla başlayan bu durumu, köklü okulların demokratik ve günümüze gelmiş olan sistemine bir saygısızlık olarak yorumluyor, devamında süregelen olaylarınsa saygı, hoşgörü ve adalet çerçevesinde gerçekleşmediğini düşünüyoruz. Unutulmamalıdır ki okul her zaman orada eğitim gören öğrenciye aittir; atanan hiç kimse bu ruhu bozarak yenisi inşa edemez.

“Sessiz kalmayarak aydın gençlerimize ve halkımıza yansıtılan bu politik tutumun bir önce son bulmasını, gözaltında olan tüm bireylerin temel haklarını kazanarak serbest bırakılmasını, kulüplerin kapatılması sebebiyle üniversiteye verilen zararın geri alınmasını ve Melih Bulu’nun istifasını talep ediyoruz.”

Çapa Fen Lisesi öğrencileri de açıklamalarında şunları belirtti: 

“Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelere yapılan antidemokratik, usulsüz rektör atamalarına karşı hakkını aramaktan geri durmayan ve barışçıl protestolarını sürdüren öğrencilere, akademisyenlere mezunlara -yani başını dik tutmaktan kaçınmayanlara- karşı gösterilen baskıyı yakından takip etmekte ve büyük üzüntü duymaktayız. 

“Hak ve özgürlükleri uğruna canını dahi vermekten kaçınmayan bir milletin fertleri olarak tek gayesi ‘demokratik eğitim’ olan bizler, bu olaylara sebebiyet veren demokratik olmayan yollarla atanmış tüm rektörlerin istifasını talep ediyoruz.”