Paris’te Boğaziçi eylemlerine destek

Paris’te Boğaziçi eylemlerine destek açıklaması gerçekleştirilerek “Üniversitelere özgürlük!” dediler .

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 06 Şubat 2021
  • 21:30

Paris'te başta Boğaziçili öğrenciler olmak üzere Türkiyeli öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde polis şiddetine tepki göstererek ve tutuklu öğrencilere destek için eylem gerçekleştirdi.

Cumartesi günü saat 13.00'da Sorbonne Üniversitesi önünde toplanan öğrenciler pankart ve dövizlerle dayanışma ve mücadele mesajı verdiler.

Kelepçeli Boğaziçi Üniversitesi logosu olan “Kayyuma hayır, liberte pour les universites! (Üniversitelere özgürlük!)” pankartı açılan eylemde çok sayıda dövizle de kayyum dayatması teşhir edildi. Ayrıca ACTİT Derneği de “Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma” vurgulu pankart açtı.

“Doğu, Selo, Anıl, Şilan arkadaşlarımızı istiyoruz!”, “Çıplak arama işkencedir!”, Kürtçe “Rejima qeyyumân dê bışkê! (Kayyum rejimi çökecek)”, “Aşağı bakmayacağız!” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi Mezunları adına bir mesaj okundu.

Ardından Boğaziçi Dayanışması'nın Erdoğan’a açık mektubu Türkçe ve Fransızca okundu. Açıklamada şunlar vurgulandı:

Bizi size koşulsuz itaat edenlerle karıştırmayın. Siz padişah değilsiniz, biz de tebaanız değiliz. Ama madem yürek demişsiniz kısaca ona da cevap verelim. Bizim hiçbir dokunulmazlığımız yok! Sizse 19 senedir bir dokunulmazlık zırhının altında esip gürlüyorsunuz. İçişleri Bakanı dini hassasiyetleri kaşıyan yalanlar söylüyor. Biz kendimize otosansür uygulamayacağımızı söylüyoruz. LGBTİ+ arkadaşlarımıza sapkın diyorsunuz, biz LGBTİ+ hakları insan haklarıdır diyoruz. Parti üyeleriniz Soma'da madencileri tekmeliyor. Biz işçilerin yanında eylemli bir şekilde saf tuttuk, tutacağız.

Sonra Paris'teki demokratik kurumların ortak açıklaması okundu. Başta Türkiyeli dernekler olmak üzere Tunus ve Cezayir kökenli gruplarının da imza attığı açıklamanın okunması sonrasında Paris'teki Barış Akademisyenlerinin açıklaması okunarak eylem devam etti.

Son olarak ACTİT adına bir siyasi mülteci konuştu. Başta Boğaziçi öğrencileri olmak üzere Türkiyeli ve Kürdistanlı öğrencilerin örgütlediği eyleme, Barış İçin Akademisyenler, Nogozon Derneği, ACTİT, Bir-Kar, ADHK da flamalarıyla katıldı. Eylem boyunca Türkçe ve Fransızca sloganlar sık sık atıldı. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylem halaylarla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / Paris