Boğaziçi eylemine Kadıköy'de polis terörü

İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla yapılmak istenen eylem öncesi Kadıköy'ü abluka altına alan polis, eylem için toplananlara saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Şubat 2021
  • 18:01

Kadıköy'de 100'ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Bunun yanı sıra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 1 Şubat günü gözaltına alınan 98 kişinin serbest bırakıldığını, ayrıca 10 kişiye de ev hapsi cezası verildiğini açıkladı. Aynı gün akşam rektörlük önündeki eylemde gözaltına alınan 51 kişi hakkında, "rektörlük binasını kuşatan ve rektörlük çalışanlarının dışarı çıkmasını engellemekten kişi hürriyetini yoksun kılma, kamu malına zarar verme ve 2911 sayılı kanuna muhalefet etmek" iddialarıyla işlemlerin sürdüğü ifade edildi.

***

20.25: Polis darp ve işkenceyle gözaltı terörüne devam ediyor, görüntü alanlar polis engellemeleriyle karşılaşıyor.

20.10: Ara sokaklarda protestolar devam ederken, polis de saldırılarını sürdürüyor.

***

19.50: Mehmet Ayvalıtaş parkında açıklama yapıldı sonra da tekrar yürüyüşe geçen kitleye polis tekrar saldırdı.

19.20: Kitlenin ara sokaklarda, Bahariye'de toplanma ve yürüyüşleri, toplanmalara yönelik polisin saldırıları da devam ediyor.

19.10: Eğitim Sen önünde saldırı sonrasında bir açıklama daha yapılarak mücadelenin süreceği vurgulandı.

18.50: Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin taleplerini bir kez daha duyurduğu açıklamada, polisin üniversitedeki ablukasına son vermesi ve kayyım rektörün istifa etmesi talepleri sıralandı. Açıklama sırasında polis toplanan kitleye yeniden saldırdı.

18.45: Eğitim Sen önünde açıklama yapılıyor, keyfi yasakla birlikte polisin terör estirdiği ifade edilirken, gözaltıların sürdüğü belirtildi. "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!" sloganıyla saldırının protesto edildiği açıklamada, "Bu saldırıları kabul etmeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz" vurgusu yapıldı.

18.30: Eğitim Sen binası önüne çağrı yapılıyor. 19.00'da basın açıklaması yapılacak. Azgınca estirilen gözaltı terörü sırasında sivil polisin de gözaltına alınmaya çalışıldığı görüntüler yansıdı.

18.15: Polis bir kez daha saldırdı, eyleme gelen kitle dağılmadı. Toplanmaların önüne geçmeye çalışan polis ara sokaklarda terör estirirken yürüyüş ve toplanmalar devam ediyor... "Direne direne kazanacağız!" sloganlarıyla eyleme devam edilirken, evlerden de tencere-tava çalınarak polis saldırısı protesto ediliyor.

***

Sermaye devletinin Boğaziçi eylemlerine tahammülsüzlüğü sürüyor. Dayanışma eylemlerine yönelik son saldırı Kadıköy'de gerçekleşti.

Dün Boğaziçi Üniversitesi'nde estirilen polis terörünün ardından İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri bugün Kadıköy'e eylem çağrısı yapmıştı.

Eylem öncesi Kadıköy'ü abluka altına alan polis keyfi GBT dayatmaları, gözaltı girişimleri, toplu duranlara müdahale ve dağılma baskılarıyla çarşıda terör estirmeye başladı. Eylemin gerçekleşeceği Beşiktaş iskelesi önü de polis barikatıyla çevrildi.

Saat 18.00'e yaklaşırken eylem için rıhtımda toplananlar polisin biber gazlı plastik mermilerle saldırısına uğradı.

Kızıl Bayrak / İstanbul