TMMOB’den Çorlu’daki tren katliamının 1. yılında açıklama

8 Temmuz 2018’de Çorlu Tren Katliamı’nda 25 kişi yaşamını yitirmişti. TMMOB katliamın 1 yılında yazılı açıklama yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Temmuz 2019
  • 14:56

Çorlu’da tren “kazası”yla gerçekleşen katliamın üzerinden 1 yıl geçti. 8 Temmuz 2018’de gerçekleşen katliamda 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi de yaralanmıştı.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB), katliamın 1. yıldönümü vesilesiyle dün yazılı bir açıklama yaptı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzasıyla yapılan açıklamada “Aradan geçen bir yılda yaşanan gelişmeler, ne yazık ki, kazanın nedenlerinin aydınlatılması ve sorumlularının yargılanması konusundaki beklenti ve umutlarımızı kırmıştır. Kazanın ardından yürütülen soruşturmada, üst düzey yetkili ve bürokratlar dosya dışında bırakılmış, kazayı araştırmak için oluşturulan bilirkişi heyetindeki bazı isimlerin kazadan sorumlu şirketle bağlantılı olduğu ortaya çıkmıştır” denildi.

Katliamın sorumlularının korunduğuna, katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine yapılan saldırılara ve başlamadan biten ilk duruşmaya değinilen açıklama şu ifadelerle devam etti:

“8 Temmuz 2018 tarihinde Çorlu’da yaşanan tren kazası sonrasında TMMOB ve bağlı odalarımız tarafından yapılan incelemelerde, tren yolu alt yapısının bakım-onarım ve yenileme çalışmalarının teknik gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirilmediği ve hattın gerektiği gibi denetlenmediği tespit edilmiştir. Bu tespit ve eksikliklerin Çorlu’da yaşanan kazaya özgü olmadığı da bilinen bir gerçektir.

Son yıllarda alelacele yapılarak hizmete açılan projelerde yaşanan kazaların sıklığı dikkat çekicidir. Bunun nedeni bu projelerin toplumun ihtiyaçları ve bilimin gereklilikleri yerine siyasal iktidarın ihtiyaçları ve sermayenin dayatmaları doğrultusunda yapılıyor olmasıdır.”

Çorlu’dan 5 ay sonra Ankara’da gerçekleşen Yüksek Hızlı Tren “kazası”nın da aynı nedenlerle gerçekleştiği belirtilen açıklama, TMMOB’un bu katliamların son bulması için olayın takipçisi olmayı sürdüreceği ifade edilerek bitirildi.