TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu deprem bölgesinde ön inceleme raporu hazırladı. Raporu basın toplantısında açıklayan TMMOB heyeti enkazda yapılan ön incelemede yeterli mühendislik hizmeti alamadıklarını ifade etti. Yapılan açıklamada yapısal kusurların fazlalığından, betonun gevrekleşmesinden kaynaklı mukavemetini kaybettiğinden, binalardaki tümden göçme yaşandığından bahsetti. Bunlar açıklamada şöyle ifade edildi:
“Elazığ şehir merkezinde yapılan incelemelerde Mustafa Paşa mahallesinde aynı sokakta bitişik nizam olarak inşa edilen 3 bina ve yine bitişik nizam olarak inşa edilen 1 bina, Sürsür mahallesinde 1 bina olmak üzere toplam 5 binanın tümden göçtüğü yerinde tespit edilmiştir. Yapılan gözlemsel incelemeye göre yapıların, yeterince mühendislik hizmeti almadığı, bitişik nizam olmalarına rağmen yeterince dilatasyon mesafesinin olmadığı, betonun tümden gevrekleşip mukavemetini kaybettiği, yeterince donatı kullanılmadığı, kontrolsüz yapılaşma sonucunda binaların göçtüğü tespit edilmiştir.”
Bundan sonra alınması gereken önlemlere dikkat çeken TMMOB, raporda şu uyarılara yer verdi:
“-Deprem sonrası ağır hasar oluşan yapıların artçı sarsıntılardan kaynaklı yıkım tehlikesi olduğundan, risk teşkil eden yapıların ivedi bir şekilde tespit edilip tahliye edilmesi gereklidir.
-Doğal gaz sızıntılarına karşı sürekli tedbir halinde olunması
-AFAD, UMKE ve AKUT gibi ekiplerin birbirleri ile koordineli çalışamaması ciddi bir kriz yönetim problemi olduğunu ve gerçekçi bir deprem senaryosuna sahip olmadığımızın göstergesidir.
-Kriz yönetiminin güvenlik güçleri ile değil, ilgili kurumların himayesinde yürütülmesi gerekmektedir. Kriz masalarına ilgili meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşları da dahil edilmelidir.
-Yoğun kış koşulları göz önünde bulundurularak yapılacak tüm insani yardımların engellenmemesi gerekiyor.
-Kırsal alanlardaki iletişim ve ulaşım yetersizliği göz önünde bulundurulmalı, arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına bu bölgelerde ağırlık verilmelidir.
-Hükümet birinci derecede yapmakla yükümlü olduğu görevlerini siyasi bir propaganda aracına dönüştürmeyi bırakıp sağlıklı çalışma yürütmelidir.
-Özellikle depremden etkilenen yapıların tamamı gözden geçirilerek raporlaştırılmalı ve depreme dayanıklı hale getirilmelidir.
-Mühendislik hizmeti almayan yapılar imar afları ile aklanmamalı,
-İmar politikaları ranta göre değil deprem gibi doğal afetler göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir.”