Çorlu tren katliamı davası: Duruşma öncesi yine keyfi dayatmalar

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren katliamına ilişkin davanın bugünkü duruşması öncesinde de mahkeme ve polis, keyfi yasak ve engelleme girişimlerinde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Eylül 2019
  • 10:08

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı tren katliamına ilişkin dava bugün Çorlu’da devam ediyor.

Davanın 3 Temmuz’da görülen ilk duruşmasında polis ailelere ve avukatlara saldırmış, mahkeme heyeti davadan çekilme kararıyla dava ertelenmişti. Çekilme kararı üst mahkeme tarafından reddedilen dava bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülüyor.

Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakacağı duruşma öncesinde ise bir kez daha mahkeme ve polisin keyfi dayatmaları ve engelleme girişimleri ile karşılaşıldı.

Sabah 08.00 sularında Çorlu Santral Park önünde buluşan aileler ve avukatları, duruşmanın görüleceği binaya doğru yürüyüş düzenledi ve adalet taleplerini bir kez daha haykırdı. Davanın ön sürecinde yaşananlar, ailelere saldırılar ve davada esas sorumluların aklanma çabaları protesto edildi.

Davanın görüleceği Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne ulaşıldığında polisin kimlik tespiti dayatmasıyla karşılaşıldı. Kimliğini vermeyenlerin davayı takip edemeyeceği öne sürüldü. Bunun tamamen hukuksuz olduğuna dikkat çeken avukatlar, kimlik tespiti uygulamasının ancak mahkeme salonunda yapılabileceğini, gizli ya da kapalı olmayan bir davaya herkesin girebileceğini vurgulayarak bu dayatmayı kabul etmedi. Ayrıca bu keyfi engellemelerin mahkeme katibinin söylemleri üzerinden hayata geçirilmek istenmesine tepki gösteren avukatlar, mahkeme heyetini hukuka uygun davranmaya çağırdı. İddianamede ve dava dosyasında bazı müştekilerin isminin yer almadığına değinilerek bu kişilerin de duruşmaya katılması gerektiğine dikkat çekti.

Daha sonra mahkeme salonuna geçildi. Kimlik tespiti yapılarak iddianamenin kabulü kararı okunduktan sonra ailelerin avukatlarının beyanlarıyla duruşma başladı.