İllerde 1 Mayıs mitingleri

Birçok ilde 1 Mayıs mitingleri gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 19:00

2024 1 Mayıs’ı birçok ilde düzenlenen mitinglerle kutlandı.

Evrensel’de yer alan habere göre Adana’da üç ayrı 1 Mayıs mitingi gerçekleştirildi.

Türk İş Adana 4. Bölge Temsilciliğinin Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirdiği kutlamaya hemen hemen her iş kolundan işçiler katıldı. İşçiler taleplerini sloganlarla, döviz ve pankartlarla dile getirdi.

Hak-İş, Adana 1 Mayıs kutlamasını 50 kişilik sınırlı bir katılımla İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdi.

Emek ve Demokrasi Güçleri ise 1 Mayıs için Kasım Gülek Köprüsü'nde bir araya geldi. DEM Parti üyelerinin getirdiği tecritle ilgili bir pankartı alana almak istemeyen polis alana girişleri kapattı. İşçiler, girişin açılmaması durumunda mitingi başlatmayacaklarını belirterek oturma eylemi yaptılar ve "Yaşasın halkların kardeşliği!" sloganı ile yasağa tepki gösterdi.

Zonguldak'ta İstasyon Caddesinden Madenci Anıtına 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve 1 Mayıs Marşı'nın okunmasının ardından demokrasi platformu adına Birhan Şahin ve GMİS Sendikası adına İsa Mutlu konuştu. Miting Grup Desandre konseri ile sonlandı.

KESK Sivas Şubeler Platformunun çağrısıyla Ethembey Parkı önünde toplanan Tezkop İş, Sağlık İş, Halkevleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, ADD, TYB, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, CHP, Emekli Astsubaylar Derneği, EMEP, SOL Parti ve TİP üyeleri ile işçi ve emekçiler  Mevlana Caddesi’nden miting alanına yürüdü.

KESK Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı İbrahim Kılıç’ın konuşmasının ardından, miting müzik ve halaylar eşliğinde son buldu.

Çanakkale'de 1 Mayıs mitingi Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Eski Salı Pazarı alanında toplanan işçi ve emekçiler pankartlar ve dövizlerle İnönü Caddesi'nden meydana yürüdü. Mitingde DİSK, KESK ve Birleşik Kamu-İş gibi konfederasyonlara bağlı sendikaların yanı sıra, Kazdağları Ekoloji Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Merkez Ortaokulu Gönüllüleri Derneği gibi birçok dernek ve demokratik kitle örgütü, siyasi parti yer aldı. DİSK-Genel-İş Başkanı Serkan Keskin’in konuşmasından sonra halaylar çekilerek eylem bitirildi.

Çorum’da DİSK, TÜRK-İŞ, KESK ve Birleşik Kamu-İş tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Pirbaba Parkı’ndan Saat Kulesi’ne yürüyüş yapıldı.

Mitingde DİSK Emekli-Sen Çorum İl Temsilcisi Hikmet Aydın ve TÜRK-İŞ İl Temsilcisi İhsan Üçtepe’nin konuşmalarının ardından halaylar çekildi.

Bolu Emek ve Demokrasi Güçleri, İzzet Baysal Anıtı önünden Kardelen Meydanı’na yürüyerek 1 Mayıs'ı kutladı.

Antakya’da Uğur Mumcu Alanı’nda 1 Mayıs mitingi yapıldı. Doğuş Okulları önünde toplanan kitle Uğur Mumcu Alanı’na kadar yürüdü. Genel-İş Antakya Şube Başkanı Yusuf Berkyürek’in konuşmasının ardından miting, Gurup Nisan Güneşi Konseri ve çekilen halaylarla son buldu.

Antakya Samandağ'da ise "Deprem suçlularına, ekonomik krize, emperyalist savaşa karşı 1 Mayıs'a!" çağrısıyla eski belediye binası önünde toplanan kurumlar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe ve mitinge DEM Parti Hatay il örgütü, SYKP Hatay il örgütü, Toplumsal Özgürlük Partisi, TİP, Kaldıraç Hareketi, Sosyalist Kadın Hareketi, Mor Dayanışma Derneği, Hatay Ekoloji Platformu, Hatay Depremzede Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samandağ şubesi katıldı.

Eskişehir’de Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB ve Eskişehir Bilecik Tabip Odası’nın bir araya gelerek oluşturduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi 1 Mayıs’ı kutladı.

Denizli'de Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB'nin içinde olduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin yürüyüş ve mitingi Çınar Meydanında başlayarak Ulus Meydanında miting ve konserle son buldu.

Edirne ve Çorlu’da 1 Mayıs etkinlikleri yapıldı. Edirne'de Ayşekadın’da toplanan kitle Saraçlara kadar yürüdü. 

Manisa’da Emek, Demokrasi ve Barış Platformunun çağrısıyla 1 Mayıs’ta miting ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Mersin’de 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı. İşçiler, "Vergide adalet", eğitim emekçileri "Laik ve bilimsel eğitim", belediye işçileri "Kadro hakkımız", sağlık emekçileri "Sağlıkta şiddete hayır, vergide adalet" talebiyle alandaydı.

Sakarya, Bartın ve Bolu'da 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi.

Samsun Tertip Komitesi’nin çağrısıyla Cumhuriyet Caddesi Shell kavşağında bir araya gelen yaklaşık 4 bin işçi ve emekçi sloganlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanına kadar yürüdü. 

Kürt illerinde bölgesel mitingler

Kürt illerinde Van ve Batman’de bölgesel 1 Mayıs mitingleri yapıldı. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Dersim ve Antep’te de 1 Mayıs mitingleri gerçekleştirildi.

Van’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Van Barosu, Van-Hakkari Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ile Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) tarafından örgütlenen miting Musa Anter Parkı’nda yapıldı. Mitingde Tertip Komitesi adına DİSK Genel-İş Temsilcisi Ömer Tekin, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal,  KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları konuşma yaptı.

Miting, Fazıl Demir, Koma Janya ve Babetna’nın sahne almasıyla son buldu.

Batman Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği 1 Mayıs mitingi Turgut Özal Bulvarı’ndan başlayan yürüyüşün ardından 8 Mart Kadın Parkı’nda yapıldı.

Mitingde Tertip Komitesi adına Batman Petrol İl Sendikası Şube Başkanı Veysel Kartal, KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar konuştu.

Miting halaylarla son buldu.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu ve sendikaların öncülüğünde 1 Mayıs mitingi Seyît Rıza Meydanı’nda gerçekleştirildi. Sanat Sokağı’ndan başlayan yürüyüş Seyit Rıza Meydanı’nda son buldu.

Seyit Rıza Meydanı’ndaki miting programı özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. Programın devamında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Dêrsim Şube Başkanı Mehmet Aşkın, Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına EMEK Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, Dersim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan ve Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Cevdet Konak konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından miting çekilen halaylarla son buldu.

Antep’te DİSK, TTB, KESK, TMMOB, Antep Demokratik Kadın Platformu ve Türk-İş’in birlikte örgütlediği miting İstasyon Meydanı’nda yapıldı. İstasyon Meydanı’ndan yasaklı Taksim Meydanı için direnenlere sloganlarla selam gönderildi.

Miting programı saygı duruşuyla başladı. Ardından Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) adına Ömer Parlakçı, 1 Mayıs Tertip Komitesi bileşenleri, DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü ve KESK Dönem Sözcüsü İsmet Karatay konuştu. Miting, Eğitim Sen gönüllülerinin bir araya gelerek oluşturduğu müzik grubunun yaptığı dinleti ve çekilen halaylarla sona erdi.