Şiddetli yağmura rağmen 1 Mayıs coşkusu

Ankara’da dün geceden beri yağan şiddetli yağmura rağmen işçi ve emekçiler 1 Mayıs coşkusuyla alanlara çıktı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2024
  • 19:25

Ankara’da dün geceden beri yağan şiddetli yağmura rağmen işçi ve emekçiler 1 Mayıs coşkusuyla alanlara çıktı. Ekonomik krize, hayat pahalılığına, yoksulluğa, faşist baskılara ve Filistin’de devam eden Siyonist işgale karşı tutum ve taleplerin öne çıktığı Ankara 1 Mayıs’ında, sendika kortejlerinin son yıllarda yaşadığı zayıflamanın devam etmesi dikkat çekti.

Ankara’da 1 Mayıs geleneksel olarak yapılan yerel kutlamalarla başladı. Batıkent, Sincan ve Tuzluçayır’da yapılan yerel kutlamaların ardından saat 12.00’den itibaren binlerce işçi ve emekçi AKM önünde kortejlerini oluşturarak “Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs!” sloganları ile 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Tandoğan Meydanı’na yürüdü.

Emekçiler hazırladıkları özgün dövizlerle yürüyüşe katılırken, son dönemde taban maaş talebi ile mücadelesini sürdüren Özel Öğretmenler Sendikası canlı korteji ile dikkat çekti. “ODTÜ burada, sınıfının yanında!” sloganları ile alana yürüyen ODTÜ öğrencileri, her yıl Devrim Stadyumu’nda gerçekleştirilen şenliğin kayyım rektör tarafından yasaklanmaya çalışılmasına tepkilerini gösterdiler. Mülkiye öğrencileri ise Mülkiyeliler Birliği ile alana gelirken onlar da bu hafta sonu gerçekleştirilmesi gereken İnek Bayramı’nın içini boşaltma girişimlerine karşı seslerini yükselttiler.

1 Mayıs sürecinde sendika ve odaların 1 Mayıs’ı oldubittiye getirmeye çalışan tutumlarına karşı bir araya gelen ve ortak tutum alan Ankara 1 Mayıs Platformu bileşenleri ise mitinge ortak pankartın arkasında oluşturdukları kortejler ile katıldılar.

Sınıf devrimcileri de Ankara 1 Mayıs Platformu ile birlikte “Savaşa, baskıya, sosyal yıkıma geçit yok!” pankartı ile alandaki yerini aldı. Ankara İşçi Meclisi ise mitinge “Emeğin kurtuluşu insanlığın kurtuluşudur!” pankartı, flamaları ve dövizleri ile katıldı. Ayrıca sendikal bürokrasiye karşı mücadelelerini sürdüren belediye işçileri de Ankara İşçi Meclisi ile birlikte ve “Belediye işçisi köle değildir!” pankartı ile 1 Mayıs alanında yerini aldı.

Yağmura rağmen coşkulu sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından miting programı “Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek” şiiri eşliğinde gerçekleştirilen saygı duruşu ve 1 Mayıs Marşı ile başladı.

Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi tarafından hazırlanan ortak metin Arapça, Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Ortak metinde şu ifadelere yer verildi:

“Güvencesiz, geleceksiz bir yaşama mahkûm edilmek istenen bizlerin söyleyecek sözümüz var. Çalışanlar asgari ücrete mahkûm ediliyor. İşsizlik çok fazla ki çalışanlar da iş cinayetlerine mahkum ediliyor. Emeklilere yaşamayın dercesine bir ücret reva görülüyor. Vergi yükü işçinin, emekçinin, emeklinin sırtında. Yoksulluğa mahkûm ediliyoruz. Tüm bunlara karşı sermayeye teşvik üzerine teşvik veriliyor.”

“Haramilerin saltanatının ilelebet sürmesine izin vermeyelim!”

“Yeraltında kalan maden emekçilerinin, depremde yer altında kalan halkımızın hesabı hala verilmedi. Bizler ekonomik krizi sürekli hale getiren haramilerin saltanatının ilelebet sürmesine izin vermeyelim” çağrısı ile sona eren konuşmanın ardından şu talepler sıralandı:

-Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler artırılmalı, en düşük emekli aylığı en az asgari ücrete çekilmeli,

-Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli,

-Elektrik, su, doğal gaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar tüm vergilerden muaf tutulmalı,

-Örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalı,

-Özelleştirmelerden vazgeçilmeli, eğitim, ulaşım, sağlık başta olmak üzere tüm kamu hizmetleri devlet eliyle ücretsiz verilmeli,

-Çocuk işçiliğine karşı koruyucu tedbirler ivedilikle alınmalı,

-İstanbul Sözleşmesi, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi derhal uygulanmalı.

“Biz diyoruz ki haklarımızı söke söke alırız!”

Mitingin son konuşmasını ise 2024 başında toplu olarak işten atılan Ankara Üniversitesi Antıp işçileri tarafından yapıldı. İşçiler adına yapılan konuşmada “Bizleri 3 aydır mağdur ettiler, kıdem hakkımızı gasp ettiler. Biz diyoruz ki haklarımızı söke söke alırız. Birleşmezsek mücadele etmezsek haklarımızı arayamayacağımızı öğrendik” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından miting, Bandista konseri ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / Ankara