Metin Lokumcu davası başladı

Metin Lokumcu’nun ölümünden sorumlu polislerin yargılandığı dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başladı. Duruşma yarın devam edecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ocak 2022
  • 16:05

Artvin Hopa’da Erdoğan’ın 2011’deki mitingi öncesi düzenlenen eylemlerde polisin biber gazlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümünden sorumlu olan polislerin yargılandığı davanın ikinci duruşması Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Çok sayıda CHP ve HDP Milletvekili, avukat, baro başkanları ve izleyicilerin katıldığı duruşmaya katılımın yoğun olduğu belirtildi. Dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’ın dün “siyatik” rahatsızlığı raporu aldığı için katılmadığı duruşmada sanıklardan 9 polis hazır bulundu.

Baroların katılma talebi reddedildi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan duruşmaya katılma talebinde bulunmak için söz alarak “Biz bu davayı çok önemsiyoruz. Çok uzun mücadeleler sonrasında başlamış bir yargı sürecinden bahsediyoruz” dedi.

İstanbul, İzmir, Ankara, Artvin, Trabzon, Giresun, Samsun, Denizli, Diyarbakır ve Antalya barolarının davaya katılma talebi mahkeme tarafından reddedildi.

“Emri kaymakam verdi”

Dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü sanık Fatih Ünlü savunmasına başlayarak “Burada bulunan arkadaşlar ve benim olayda sorumluluğumuz yoktur. Ama esas sorumlular burada değildir” dedi. Mahkeme başkanının emri kim verdi sorusuna ise Ünlü’nün cevabı “Emri dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir” şeklinde oldu.

Ayrıca Ünlü’nün ikiyüzlü tutumları Lokumcu ailesi tarafından da tepkiyle karşılandı.

Öğle arasından sonra sanık polis Tayfun Vardarlı’nın sorgusuyla duruşma devam etti. Vardarlı yaptığı savunmada 7 ilden polislerin geldiğini, saldırı emrinin Hopa Kaymakamı tarafından telsizden anons geçildiğini söyledi.

Davanın avukatlarından Meriç Eyüboğlu, Metin Lokumcu’nun gaza maruz kaldığı anlardan birini, üç farklı açıdan çekilmiş görüntülerle sanık polislere ve mahkeme heyetine izletti.

Duruşma yarın devam edecek

Sanık polisler yaptıkları savunmada kendilerinin sorumlu olmadığını öne sürerken “Metin Lokumcu kaybedildikten sonra da gaz kullanmaya devam ettik” dedi. Ardından Av. Meriç Eyüboğlu, Metin Lokumcu’nun kimyasal gazdan dolayı yüzünün kızardığı, sesinin kısıldığı ve boğazlarının şiştiği görüntüyü mahkeme heyetine sundu:

Duruşmaya yarın sabah 9.00’da devam edilmek üzere ara verildi.

“Adalet arayışımız devam edecek”

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada sadece Metin Lokumcu’nun öldürülmesinin asli sorumluların değil gaz bombalarının kullanılmasının yasaklanması için mücadele edildiğine vurgu yapıldı. Av. Meriç Eyüpoğlu 10 yıl 7 ay 6 gün sonra ilk defa sanıkların ortaya çıktığını belirtti. Yargılanan 13 sanıktan yalnızca 4’ünün dinlendiğini ve hepsinin suçu birbirine attığını belirten Eyüpoğlu asıl sorumlunun “Emri ben verdim” diyen Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Eyüpoğlu “Bu yargılamanın başlaması ve devam etmesi önemlidir. Toplumsal olaylarda kimyasal gaz kullanımın yasaklanmasını isteyen herkesin bu dayanışmayı güçlendirmesi önemli” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Basın açıklaması ailenin ve milletvekillerinin konuşmaları ile sona erdi.