Metin Lokumcu'nun katilleri de gaz 'kullanmadı'!

Hopa’da polisler de bilindik ifadelerle kendilerini savundu. Emekçilerin ‘kendi dükkanlarına zarar verdiklerini’, ‘aşırı taşkınlık’ olunca biber gazı kullandıklarını iddia ettiler.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2014
  • 11:01

2011 seçim döneminde Erdoğan'ın yapacağı mitingi protesto edenlere saldıran polislerin ifadeleri 3 yıl sonra alındı.

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, soruşturmada, biber gazı kullanan 20 polis ifadelerinde Metin Lokumcu'nun sandalye attığını, Hopalılar'ın kendi dükkanlarına saldırdığını söyledi.

Hopa Cumhuriyet Başsavcılığı’nda, biber gazından kaynaklı hayatını kaybeden Lokumcu’nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, geçen mayıs ayında, olaylarda gaz kullandığı belirtilen 20 amir ve polisin ifadesi alındı.
Artvin Emniyet Müdürlüğü’nden Emniyet Amiri İ.A. Hopalı eylemcilerin “ağzı kapalı soda şişesini iyice çalkalayıp polislerin üzerine doğru attığını, şişenin çevreye zarar verecek şekilde patladığını” ve bu sırada biber gazı sıkılmış olabileceğini iddia ederek biber gazı kullanımını savundu.

Polis şefi İ.A., Lokumcu’nun polis saldırısından sonra “meydanda dolaştığını, polislere bağırdığını, agresif hareketler yaptığını, ‘Bundan sonra çocuklarınızı okutmayacağız, kadınlarınız dışarı çıkamayacak” dediğini söyleyerek Lokumcu’yu hedef gösterdi.

 

Hopa’da derece ikiye katlandı!

Emniyet Müdürü H.A. ise Lokumcu’nun zaman zaman gösteri yapan grubu engellemeye çalıştığını ve güvenlik görevlilerine taş ve sandalye attığını savundu. H.A., saldırı emrinin Hopa Kaymakamı tarafından verildiğini anlattı. Polis M.K. ve B.K. ve A.Y. gaz kullanımı aktarırken 90 derecelik açıyla havaya doğru gaz sıktıklarını iddia etti.

 

Tek kalemden çıkma 'orantılı' gaz savunması

Erzurum’da görev yapan R.A. ifadesindeyse, Hopa’daki kitlenin “bayrak, flama, yerden söktükleri döşeme taşları ve ele geçirdikleri malzemelerle polise saldırdığını”, “uyarılara rağmen dağılmadığını” ve “yasadışı slogan atıp saldırılarına devam etmeleri üzerine orantılı gaz sıktıklarını” iddia etti. R.A., grubun çevrede bulunan esnafın dükkanlarına zarar vermesi üzerine ikinci kez gaz kullandıklarını, emri Erzurum Çevik Kuvvet Şube Müdür Yardımcısı E.D.’nin verdiğini aktardı. R.A., inkara dayanan savunmasını şöyle sürdürdü: “Topluluğun üzerine kasti ya da hatalı gaz kullanımı yapılmamıştır. R.A., sokak aralarında smoke tipi el bombası şeklindeki gaz bombalarını kullandıklarını anlattı. Kapalı alanda da gaz kullanılmadı” dedi. R.A. gibi Erzurum’da görev yapan M.U. ve T.B. tek kalemden çıkmış ifadeler verdi.

Kars Emniyeti’nde çalışan İ.Ç., uzak mesafeden biber gazı kullandığını ifade ederek, “İlk gazı attığım zaman, diğer tarafta daha sonradan öğretmen olduğunu öğrendiğim şahsın hastaneye götürülmüş olduğunu öğrendim. Biz sadece grubu dağıtmak için gaz kullandık” dedi.

Polis şiddetinin ortak savunmaları Metin Lokumcu soruşturmasında da aynen kayıtlara geçti. Polisler ya gaz kullanmıyor yada hatalı kullanım olmuyor.