Lokumcu davası 5. duruşması görüldü

Artvin Hopa’da katledilen Metin Lokumcu davasının 5. duruşması Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Temmuz 2022
  • 22:00

Artvin Hopa’da Erdoğan'ın başbakan olduğu 2011'de kente yaptığı ziyaret sırasında yaşanan polis saldırısında katledilen Metin Lokumcu davasının 5. duruşması Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada ilk olarak Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu, Sinop Nükleer Karşıtı Platform Derneği, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İkizdere Çevre Derneği, Hemşin Yaşam Derneği, Ordu Çevre Derneği, Eğitim Sen Trabzon Şubesi ve Yeşil Artvin Derneği tarafından da katılım talebinde bulunuldu. Mahkeme heyeti bu talepleri, suçtan doğrudan zarar görme ihtimalinin bulunmadığı gerekçesiyle reddetti. Duruşmada ifade veren sanık polis Taner Ballı olay günü geçici görevle Erzurum’dan Hopa’ya görevlendirildiklerini söyleyerek “Sorumlu amirimiz Erol Darcan’dı. Bize gaz kullanın talimatı da Erol Darcan’dan geldi” dedi. Ballı gaz kullanmadan önce herhangi bir uyarı yapılıp, yapılmadığını hatırlamadı. Ardından söz alan savcı, gazların usulüne uygun kullanılıp kullanılmadığı konusunda iç güvenlik uzmanlarından oluşan bilirkişi heyetinden rapor alınmasını talep etti. Dava avukatları, dönemin Hopa Kaymakamı Abdullah Aktaş hakkında da suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti de, mahkeme başkanının değişmesinden kaynaklı bütün taleplerin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine hükmederek bir sonraki duruşmayı 30 Eylül’e ertelendi.

“Metin Lokumcu’nun hayatını anlasak anlatsak bunlar başımıza gelmezdi”

Duruşma sonrası adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Eylemde konuşan Metin Lokumcu’nun kardeşi Mete Lokumcu şunları dedi:

“Dava için adliyeye gelirken bile doğa felaketi yaşadık. 1 kişi öldü 2 kişi yaralandı. Kimsenin başına gelmeyecek diye bir garanti yok. Metin Lokumcu’nun hayatını anlasak anlatsak bunlar başımıza gelmezdi”

Ardından Eğitim Sen Trabzon Şube Engin Nur, Ordu Çevre Derneği, Hemşin Yaşam Derneği ve Çevre Mühendisleri Odası temsilcileri de birer konuşma yaptı.