Lokumcu davasında polisler dinlendi

Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümü ile ilgili davanın yedinci duruşması Trabzon’da görülüyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Ocak 2023
  • 14:55

Artvin Hopa'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki mitingi öncesi düzenlenen eylemde polis şiddeti sonrası yaşamını yitiren Metin Lokumcu'nun davası görülüyor.

Davanın Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında, “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 13 sanık polis ve kamu görevlisi yargılanıyor. 

Duruşmada polisler konuştu ve bir kısmı tespit için tutanak imzaladığını ve yaşananları hatırlamadığını söyledi. Lokumcu ailesinin avukatları ise polislere neden görmedikleri tutanakları imzaladıklarını sordu. 

Polislerden İ.A yaşananları hatırladığını ifade etti ve şunları dedi: 

“Olay tutanağını hatırlıyorum. O dönem Hopa terör ve güvenlik büro amiriydim. Miting alanının çevre güvenliğiyle alakalı görevliydim. Hopa meydanında toplanan bir grup vardı. Ellerinde megafon vardı. Burada eylem başlayınca mitingin güvenliği açısından uygun değildi. Kaymakam, vali ve emniyet müdürü tarafından uygun görülmedi. Benim tutanağa attığım imza bütün olayları gördüm biliyorum anlamında değil, ben de şahit oldum bazı anlarına. Hopa küçük bir yer. Ben tanımıyorsam diğer yanımızdaki görevli tanıyor. Bu kişilerin tespitiyle oluyor.”

Uzman olarak duruşmada dinlenen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, şöyle konuştu:

“TTB tarafından, heyet olarak görevlendirilmiştik. Ölümle kullanılan gazlar arasındaki illiyetle alakalı araştırma ve değerlendirme yapılmamız istendi. Görüntülerde Metin Lokumcu’nun elinde limon var. Özellikle o dönemler limonun aslında ciltte tahriş edici özelliğini arttırıyor. Ancak limon olması elinde bilinen algıyla gaza maruz kaldığını zaten gösteriyor. Yine görüntülerde gaz bulutlarının içinde görünüyor. İki tür gaz kullanılmış. Biri sıvı şeklinde, tüpün içinde taşınan bir de tüfekle atılan CS denen, biber gazı diye bilinen gaz kullanılıyor. Otopsi raporunda akciğerde kanamalı alanları takip ediyorlar. Yine damarlarda birtakım değişiklikler var. Damarlarda tıkanıklığı var mı? Hayır yok. Yüzde 40-50’lik kireçlenme alanları var. Bu alanlar düzey olarak kalbin dolaşımını bozan bir etkiye sahip değil. Kalp krizinden söz ediliyor. Bir beyaz alan tarif edilmiş. Bu bir kalp krizini mi gösteriyor yoksa başka bir şeyi mi? Öyle olsa bu alanda bir çatlama olurdu. Bunu bir yanlış tanı olarak değerlendirmek mümkün.”

Tanık beyanlarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.