Metin Lokumcu davası görüldü

Metin Lokumcu'nun ölümünden sorumlu polislerin yargılandığı dava Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü ve bir sonraki duruşma 18 Şubat 2022 gününe ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ocak 2022
  • 13:50

Artvin Hopa’da Erdoğan’ın 2011’deki mitingi öncesi düzenlenen eylemlerde polisin biber gazlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümünden sorumlu olan polislerin yargılandığı davanın ikinci duruşması ikinci günde de Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı takip etmek isteyenler salonda yer olmasına rağmen adliyeye alınmadı. Duruşmada sanık polis İlhami Çalı savunma yaptı. Çalı Erdoğan’ın mitingi için Kars’tan Hopa’ya geldiğini söyledi. Av. Meriç Eyüpoğlu’nun “Size eğitimde kimyasal gazların insanlarda yarattığı etkiyle alakalı ne öğretildi?” sorusuna “Bizlere kapalı alanda kullanılmamasıyla alakalı bilgiler verildi” diye cevap veren Çalı, mahkeme başkanının gösterdiği fotoğraflarda olmadığını iddia etti. Erzurum ve Bayburt’tan o gün için görevlendirilen sanık polisler konuştu.

Duruşmaya verilen arada İkizdere’de yapımına başlanan taş ocağına karşı direnişte iş makinalarından kurtarılan fidan İkizdere direnişçileri tarafından Metin Lokumcu anısına oğlu Ulaş Lokumcu’ya verildi.

Sanık avukatı Hopalıları suçladı

Sanık avukatı ise yaptığı açıklamada Hopalıları suçlayarak şunları söyledi:

“Doğaya, yeşile sahip çıkmak güzel ama Başbakan'ın geldiği gün bunun için eylem yapmak provoke değil mi? Sosyal medya şu an çok aktif, orada her şey yapılabiliyor”

Taraf avukatların beyanlarıyla süren duruşmaya ara verildi. Aranın ardından sanık polislerin savunmaları ile duruşma devam etti. Polisler Metin Lokumcu’nun bulunduğu yerde gaz kullanmadıklarını iddia etti. Lokumcu ailesinin tamamı daha sonra ayrıntılı beyanda bulunacaklarını bildirdiği duruşmada Ulaş Lokumcu şunları ifade etti:

“Ben bu duruşmada beyanda bulunmak istemiyorum. Sanıklardan şikayetçiyim. Sanıkların hangisi suçluysa yargılansın isterim. Beni öyle bir baba yetiştirdi, suçsuz kimse yargılansın istemem. Bir sonraki duruşmada beyanda bulunmak istiyorum.”

Av. Meriç Eyüboğlu sanık ifadeleri tamamlanmadığı için duruşmada olmayan sanıkların getirilmesini, Ağır Cezadaki yargılamaya gelmeyen ve mazeret bildirmeden gelmeyen 2 sanık Erol Darcan ve Taner Ballı’nın tutuklanmasını, diğer 2 sanık Muhsin Armağan ve Muhammet Ulaşlı’nın davaya katılımı için gereğinin yapılmasını talep etti.

Sonraki duruşma 18 Şubat’ta

Mahkeme heyeti duruşmaya katılmayan sanıklar için bir sonraki duruşmaya katılmaya davetiye çıkarılmasına, bu celse ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına, gerektiğinde SEGBİS ile bağlanılmasına karar vererek bir sonraki duruşma 18 Şubat 2022 gününe erteledi.