Kobane Davası’nda tanık dinlendi

Kobane Davası’nın devam eden 11’inci duruşmada tanık Sami Baran’ın beyanları dinlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Nisan 2022
  • 16:55

Aralarında HDP MYK üyelerinin de bulunduğu Kobane Davası’nın 11’inci duruşması beşinci gününde Sincan Hapishane Kampüsü’nde görüldü. Duruşmada, Antalya Savcılığı’ndan SEGBİS ile bağlanan ve önceki ifadeleri tutuklama gerekçesi yapılan tanık Sami Baran’ın beyanları alındı. 

Mahkeme başkanı tarafından okunan ve iddianamede adı geçenlerin hemen hemen hepsini tanıdığını ifade eden Baran şunları ifade etti:

“Ben üç dönem Parti Meclisinde (PM) yer aldım. 2017’den bu yana ağır sağlık sorunları yaşıyorum. Bu bahsettiğiniz tarihteki olaylar birçok kesimi aşan bir planlamaydı. Ne kadar derin güç ve el varsa 3-4 gün içerisinde devreye girdi. Kürt ve Türk halkını karşı karşıya getirmek ve birbirine kırdırtmak için ellerinden geleni yaptılar. Şu yaptı, bu yaptı diyemem. İllegal bir şekilde kimin ne yaptığını bilmiyorum. Kobanî’de halk demokratik haklarını ortaya çıkardı. Cemaat mi dersin kim dersin bilmem ama kana buladılar.”

Baran ifade verirken ağır sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Örgütsel mekanizma içerisinde yer almadığının altını çizen Baran, Kobane olaylarını da “HDP’yi de birçok şeyi de aşan bir provokasyon, olay” olarak nitelendirdi ve “Derin devlet devreye girdi, halkla devleti karşı karşıya getirdi. Ellerinden geleni yaptılar ve bir noktada da başardılar” dedi.   

İfadesi avukatsız alındı ve çarpıtıldı

İddia makamı, “Bu hastalıklarınızdan dolayı mı daha önce vermiş olduğunuz beyanları hatırlamıyorsunuz, yoksa alınan beyanların içeriği mi doğru değil?” diye sordu. Tanık Baran, “Ben Antalya’da ifade verirken ağır sağlık sorunları yaşıyordum. Bu şahıslarla ilgili Emniyetin elinde notlar, kağıtlar vardı. ‘Böyle bir şey var mı?’ diye soruyorlardı. Benim bundan bilgim yok. Siyasal alan dışında bu insanların neler yaptığını bilme şansım olamaz.” diye belirtti. İddia makamı “İfadeniz alınırken yanınızda avukat var mıydı?’ diye sordu. Baran, “Hayır, avukat yoktu.” dedi. 

“Okumadan imzaladım, ne yaptıklarını bilmiyorum”

Mahkeme başkanının “Baskı ve tehditle mi ifade verdiniz?” sorusuna da Baran, “İfadelerin altındaki imzalar benimdir. Benim okuma durumum yok. Fiziki, psikolojik, ruhsal durumum yok. İmza attım ama aynen bunları da söyledim. Artık onlar nasıl ettiler, ellerindeki bilgilere göre ne yaptılar bilmiyorum. Avukata da gerek görmedim, ihtiyaç duymadım.” şeklinde konuştu.

Kışanak: Nasıl bir kumpas kurulduğuna tanık olduk

Baran’ın ifadelerinden sonra konuşan Gültan Kışanak, “Bu dosyanın nasıl bir kumpas üzerine kurulu olduğuna tanık olduk. Bu dosya tamamen belli odakların talimatıyla yalan beyanlar üzerine kurulmuş bir kumpas dosyasıdır. Bugün dinlediğimiz tanığın beyanları da bunu çok net ortaya koymuştur. Emniyet teşkilatının yaşlı, hasta bir insanın yaşadığı trajedileri kullandığına ve o insanın söylemediği şeylerin dosyaya konulduğuna şahit olduk” dedi.

Duruşmaya yarın saat 10.00'da devam edilecek.