Kobanê Davası’nda 9. duruşma başladı

Kobanê duruşması öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Kobane Kumpas Davası dünya tarihine adaletsizlik örneği olarak geçmiştir” dedi. Duruşmaya yarın devam edilecek.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 31 Ocak 2022
  • 14:55

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın 9. duruşması öncesi Sincan Hapishane Kampüsü önünde basın açıklaması yapıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptığı konuşmada Nisan ayından bu yana devam eden Kobanê davasının dünya ve Türkiye tarihine hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olarak geçtiğini belirtti.

Mahkeme heyetinin tutumu ve iktidar ortaklarının mahkemeye yönelik açıklamalarının davanın amacını net şekilde ortaya koyduğunu belirten Sancar konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu dava, HDP’ye karşı bir siyasi tasfiye ve intikam davasıdır. Hedef sadece HDP değildir; hedef adalet arayışı, demokrasi mücadelesi ve barış özlemidir. Bu dava adalete, demokrasiye, barışa karşı yürütülen çok yönlü programların laboratuvarı gibidir. Adaletsizliklerin burayla sınırlı kalmayacağını, herhangi bir alanda karşılaşılan hukuksuzlukların sadece o alanla sınırlı kalmayacağını bizler söylüyoruz, dünya tarihi söylüyor. Türkiye’deki tecrübeler gösteriyor. O nedenle bir yerde bir adaletsizlik yaşanıyorsa, o adaletsizliğin ülkenin diğer alanlarına ve diğer meselelerine de yayılacağını hep vurguladık.”

Kobanê davasını boşa çıkaracaklarının altını çizen Sancar “Eğer bu ülkede kalıcı barışı ve güçlü demokrasiyi tesis etmek istiyorsak hakikat üzerine kurulu bir adaleti savunmaktan bir an bile vazgeçmemek zorundayız” dedi.

Aysel Tuğluk 3 hafta ATK'de kalacak

Sincan Hapishane Kampüsü'nde, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına farklı hapishanelerde bulunanlar SEGBİS’le katılırken Sincan Hapishanesi’ndeki tutsaklar duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, dosyaya eklenen evraklar ve dilekçeler okundu. Hapishanede tutulan ve sağlık sorunları olan siyasetçi Aysel Tuğluk'un 3 hafta süreyle ATK tarafından gözlem altında tutulacağı bilgisi paylaşılırken, YPG'nin “terör” listesinde bulunup bulunmadığına yönelik yazılan müzekkereye cevap verildiği belirtildi.

Tuğluk'un vareste talebine red

Vareste bulunma taleplerine ilişkin iddia makamı, mazeret dilekçesi veren tarafların sağlık mazeretleri dışındaki taleplerinin reddedilmesini istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aysel Tuğluk'un henüz savunmasının alınmamış olunması nedeniyle vareste talebinin reddine, ancak sağlık durumuna ilişkin ATK'den randevu alınmış olması ve gözlem altına alınma işlemleri nedeniyle bu duruşma periyodunda mazeretli sayılmasına, HDP eski MYK üyesi Berfin Özgü Köse'nin ise vareste tutulmasına karar verdi.

Karar ardından söz alan Tuğluk'un avukatı Ali Bozan, mahkemenin müvekkili hakkında vareste tutulma talebinin reddine dair karar vermesinin hukuki yanının dışında insani ve vicdani olmadığını belirtti.

Ertuğrul Kürkçü'nün avukatı Mehmet Oruç, daha önce verdiği dilekçelerin işleme koyulmadığının bilgisini vererek sözlü olarak da itirazda bulundu.

Parmaksız: Kürtlerin direnişine verdiğimiz destek için yargılanıyoruz

Verilen aranın ardından önceki dönem HDP MYK üyesi Bülent Parmaksız esasa ilişkin beyanlarını aktardı. Parmaksız, savunmasını direnen ve bunun sonucunda yaşamını yitirenlere, Arin Mirkan, Deniz Poyraz ve Deniz Gezmiş’e atfettiğini belirtti. 

IŞİD’in nasıl ortaya çıktığını anlatan Parmaksız, IŞİD zulmünü resmeden fotoğrafları gösterdi. “IŞİD vahşice bir saldırının ardından vahşice bir şekilde çıktı” diyen Parmaksız, dünyanın IŞİD’e karşı ayaklandığını söyledi. Parmaksız Yunanistan, Lübnan ve dünyanın pek çok yerindeki direnişlere Türkiye’den devrimcilerin katıldığını anlatarak, “Kimse bundan dolayı yargılanmadı. İnsanlar bunu birer onur belgesi olarak taşıyor. Kürtler IŞİD’e karşı direndi ve biz (HDP) 3 tane tweet attık. Kürtler direndi ve IŞİD yenildi. Tarih yazılırken attığımız 3 tweet dipnot olmayacak kadar önemsizdi. Ama sağ olun bizim payımızı büyüttünüz. Biz devede kulak, denizde damlaydık ama bizi büyüttünüz. Tarih bizim rolümüzü yazmayacaktı ama şimdi yazacak, siz büyüttünüz bizi. Çünkü bizi hapiste tutuyorsunuz. Bunun ne hukukta ne de vicdanda yeri var” diye konuştu.

“Mafya adaletinde bile bugün yapılanlar yapılmaz”

Toplumsal değer yargılarının aşınmasına dikkat çeken Parmaksız, cenazelerin mezardan çıkarıldığını, ölülere bile saygı duyulmadığını belirterek “Mafya adaletinde bile kadınlar dokunulmazdır. Ama bugün kadınların dilinin koparılmasından bahsediliyor. Oysa Sezen Aksu Türkiye’dir. Ben bu Türkiye'den rahatsızım, korkuyorum, gelecek kaygısı taşıyorum” şeklinde konuştu.

Kobanî Kumpas Davası üzerinden HDP’nin suçlanmasına tepki gösteren Parmaksız “Sel gider kum kalır. Siz burada Kürtleri yargılıyorsunuz ama Kürtler eski Kürtler değil. Kürtler tarih sahnesine çıktı, 100 yıl önceki Kürtler yok, 100 yıl önceki dünya da yok. Kürtler örgütlü ve dinamik şu anda, Kürtleri yargılayamazsınız” dedi.

Duruşmaya yarın 10.00’da devam edilecek.