Hukukçulardan Kobanê ve Gezi değerlendirmesi

ÖHD İstanbul Şubesi, yaptığı basın toplantısında devam eden Kobanê davasını ve Gezi davasında çıkan kararı değerlendirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Mayıs 2022
  • 19:55

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Kobanê Davası’nda yaşananlar ile Gezi Davası’nda yargılananlara verilen cezalara ilişkin Taksim’de basın toplantısı düzenledi.

ÖHD İstanbul Şube yönetiminden avukat Gürkan İstekli, Kobanê Davası’nın tüm hukuksuzluklarıyla devam etmekte olduğunu belirttikten sonra katılımcılara söz verdi. 

“Yürütülen süreç şaibelidir” 

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Kobanê Davası avukatlarından ve HDP PM üyesi Atilla Bahçıvan, davada yaşananlara dikkati çekti. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anarak sözlerine başlayan Atilla, Türkiye tarihinde yaşanan kumpas davaları hatırlattı. Bahçıvan şunları dedi:

“Kürt halkı kumpas davalarının canlı tanığıdır. Gezi davası bu kumpasların açığa çıktığı bir dava. Kobanê ve Gezi davasının benzeştiği durumlar var. Gezi davasında mahkeme üyelerden birinin AKP vekil adayı olduğu açığa çıktı ve arkadaşlarımıza cezalar verildi”  

Bahçıvan Kobanê davası mahkeme başkanı Bahtiyar Çolak’ın kriminal suçlara bulaştığına çektiği konuşmasında yürütülen sürecin şaibeli olduğunu vurguladı ve yaşanan hukuksuzlukları tek tek saydı.

“Yargı iktidarın aparatıdır”

 Adalet İçin Hukukçular grubundan avukat Özgür Urfa da yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Türkiye’nin yargı pratiği, siyaset ile yargı arasındaki ilişki birbiriyle bağlantılı. Yargı iktidarın aparatıdır. 50 yıl önce de bu böyleydi. Türkiye’de muhalif siyaset yapmak suç haline getirilmeye çalışılıyor. Gazi, Kobanê ve HDP kapatma davasında bizler bunu gördük. Barışçıl toplanmanın tamamı suç olarak görülmeye çalışılıyor. İktidarın politikalarına karşı çıkıldığında savcı ve hakimler eliyle bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Hükümeti istifaya davet etmek meşru ve yasal bir haktır. Bütün bu dosyalarda siyaset yapmayın, hükümete karşı çıkarsanız sonunuz böyle olur mesajı veriliyor. Davalardaki hukuksuzlukları sayarsak burada aylarca bitmez. Hiç kimseye siyaset yapma alanı bırakılmamaya çalışılıyor. Siyaset yapmaya çalışanlar da kolluk ve yargı aracılığıyla yargılanıyor. Siyaset yapmak bir haktır, barışçıl yollarla yapılan siyaset kriminalize edilemez demek gerekiyor.”

Demokrasi İçin Hukukçular üyesi Mustafa Söğütlü de bugünün 2’nci Dünya Savaşı’nın bitiş yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, faşizmin artıklarının Gezi ve Kobanê davasında halen yaşadığını söyledi. Mustafa, davaların takipçisi olacaklarını ve dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

Basın toplantısında HDP Milletvekili Oya Ersoy ve HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da söz alarak dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini belirtti.

Daha sonra tekrar söz alan Gürkan İstekli, Kobanê davasında yargılananın Kürt halkının talepleri olduğunu ve Kürt halkından intikam alındığını, Gezi davasıyla da Türkiye halklarının adalet, eşitlik ve özgürlük talebinin yargılandığının altını çizdi.

Toplantı yapılan konuşmaların ardından sona erdi.