Kobane avukatlarından açıklama

Kobane Davası avukatları, yaşanan hukuksuzluklara ilişkin yaptıkları basın toplantısında yargılamanın bir intikam aracı haline getirildiğini vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Nisan 2022
  • 22:10

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk Komisyonu ve dava avukatları, Kobanê Davası'nda yaşanan gelişmelere ilişkin Ankara’daki bir otelde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk sözü alan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede davanın kumpastan ibaret olduğunu söyledi. Dede, iddianameye kabul kararı veren ve yargılamayı başlatan mahkeme başkanının bir çete üyesi olduğunu ifade etti. 

Ardından söz alan Av. Cahit Kırkazak duruşmanın başlangıcından itibaren iktidarın müdahalelerini hatırlatarak şunları ifade etti:

“Soylu sosyal medya üzerinden bu davaya açıktan müdahale etti. Türkiye yargısı çetelere, cemaatlere teslim edildi. Özellikle Yargıtay’ın cemaatler arasında bölüştürüldüğü biliniyor. FETÖ mensubu yargı bürokrasisinin KCK davalarında Kürt siyasetini tasfiye etmeye çalıştığını biliyoruz. Gelinen aşamada Kürt siyaseti Atadedeler çetesi, MHP ve Soylu tarafından tasfiye edilmeye çalışıyor.”

Avukat Çiğdem Kozan ise, son celsede dinlenen bir kısım tanıkları hatırlattı. Kozan şu şekilde devam etti:

“Sami Baran ifadesini alan emniyet mensuplarına bu durumunu da beyan ettiğini söyledi. Kendisi emniyet mensuplarının hazır birtakım evraklarla yanına gittiklerini anlattıktan daha uzun ifade yazdırıldığını ama Sami Baran ‘benim bunları okuma şansımı gözlerim görmüyor ama benim söylediklerim dışında şeyleri buraya yazmışsanız ben bunları ileride söylerim ve kıyameti koparırım’ dediğini, Facebook’ta yaptığı paylaşımda da duruşmada da Sami Baran bunları ifade etti. Yargılananlarla ilgili kalıplaşmış ifadeleri kendisinin vermediğini açıklıkla ifade etti. Dosyada yargılananları sadece HDP’de legal faaliyet yürüttüğü insanlar olarak tanıdığını söyledi ve emniyette verdiği ifadeyi kabul etmedi.”

Toplantıda konuşan Avukat Maviş Aydın da dosyanın bir yılı aşkın süredir kovuşturma aşamasında olduğunu hatırlattı. Aydın, “Tanıkların ifadelerinin TEM’de alınmış olması bir hukuksuzluktur. Tanıklar CMK’ya aykırı bir şekilde dinlendi” dedi. Mahkemenin önceki başkanı Bahtiyar Çolak’ın 2021’in sonlarına doğru Covid-19 olduğu gerekçesiyle duruşmaya ara verildiğini ve ardından yeni bir heyet başkanının atandığını belirten Aydın, “Onun gelmesiyle hiç tahliye almamıştık ancak dün gece Vezir Çakan tahliye oldu. Bu bizim için sevindirici bir gelişme oldu” diye belirtti.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Ankara Şube Başkanı ve dava avukatlarından Şevin Kaya ise, yeni bir ceza yargılamasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Kaya, “Bu yargılama bir intikam alma aracı haline gelmiş durumda. Adeta yargılananlardan bir intikam alma durumu var” dedi.