Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması sürüyor

Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması, 4’üncü gününde TJA aktivisti Ayla Akat Ata savunma yapmayı sürdürdü.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Mart 2022
  • 23:55

Sincan Hapishane Kampüsü’nde bulunan Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması, 4’üncü gününde HDP eski milletvekili ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Aktivisti Ayla Akat Ata’nın savunmasıyla sürdü.

Davanın kumpas davası olduğunu bir kez daha vurgulayan Ata düzmece itirafçı ifadeleri, polis fezlekeleriyle iddianamenin hazırlandığını ifade eti.

Kobanê eylemlerinde eyleme katılan çok kişinin katledildiğini belirten Ata şunları dedi:

“Ailelerle bir araya gelerek acılarını paylaşmak durumundaydım. Halkın içerisine küçük ve uzun namlulu silahlarla ateş edildi. Devlet 90’larda da paramiliter güçleri kullandı. 6-8 Ekim olaylarında gördük ki bu güçler istendiğinde devreye konulabiliyor. 6-8 Ekim’in gerçek failleri er ya da geç yargı önünde hesap verecek ve ben o dosyanın müştekilerinden biri olacağım. Bu dosya ise sadece kapatma davasına ön ayak olması için açılmış bir kumpastır

Kapatılan Rosa Kadın Derneği’ne ve kadın mücadelesine dair konuşan Ata, mücadelelerinin süreceğini ve yeni yollarla, araçlar bulacaklarını söyledi.

Ayla Akat Ata’nın müdafisi Çiğdem Kozan, mahkemenin yargılamayı CMK hükümleri çerçevesinde sürdürmediğini ve usulsüzce müşteki dinlediğini ifade ederek şunları vurguladı:

Soru sorma hakkımızın engellediğini belirttiğimizde siz bizi haklı bularak bir ara karar kurdunuz. Müşteki isimlerini duruşma tutanağına yazdınız ve biz de onlara göre hazırlığımızı yaptık ve sorularımızı belirttik ama siz burada Salı günü tutanakta ismi bildirilmeyen müştekileri dinlediniz. Meslektaşlarımın itirazı vardı ancak siz kendi ara kararınıza uymayan bir karar verdiniz. Dinlediğiniz müştekilerin şikayetçi olmaması da yaptığınız yargılamanın toplum nazarında da bir karşılığı olmadığının bir göstergesi oldu. Müştekiler neden burada olduklarını bile bilmiyorlardı.”

Kozan, daha önce talimatla dinlenilen müştekilerin de huzurda tekrar dinlenilmesini talep ederek mahkemenin re’sen delil araştırma yapmaması gerektiğini vurguladı.

Mahkeme heyeti Kozan’ın konuşmasından sonra ara kararını açıkladı. Ankara’da ikamet eden ve daha önce dinlenilmesi yönünde ara karar kurulan müştekilerin ve dosyada tanık olarak kaydedilen isimli tanıkların SEGBİS ile hazır edilmeleri için ikamet ettikleri mahal mahkemelerine talimat yazılmasına ve dosyanın bir kısım sanıkların tutuklu yargılandıkları da göz önünde bulundurularak zorla getirilip hazır edilmesinin istenmesine ve önümüzdeki duruşma periyodunda dinlenilmesine karar verilerek duruşmanın 7 Mart’ta devam edeceği belirtildi.