Kobanê Davası’nda ana dil vurgusu

Kobanê Davası’nın 12’inci duruşması ikinci gününde, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülmeye devam etti. Duruşmada savunma yapan Zeynep Ölbeci ana dil vurgusu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Nisan 2022
  • 21:45

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 12’inci duruşması ikinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülmeye devam etti. 

Duruşmaya HDP Ankara İl Örgütü yöneticileri, HDP’li vekiller ile çok sayıda avukat katıldı. Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı hapishanelerdeki tutsaklar duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Bazı siyasetçiler ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme başkanı dosyaya gelen evrakları okudu. 

 “Yaşamda da en gelişmiş iletişim aracı dildir”

 Ardından salonda bulunan HDP eski MYK üyesi Zeynep Ölbeci, dosyanın esasına ilişkin Kürtçe savunma yaptı. Ölbeci, savunmasını birkaç nokta üzerinden sürdüreceğini belirtti. İlk olarak anadil ve kültür üzerine değerlendirmelerde bulunan Ölbeci şöyle devam etti:

“Yüzyıllardır inkar ve yok etme politikalarını dile getirmeyi önemli buluyorum. Dil üzerine çok sayıda çalışma yürütülmüş, binlerce kitap yazılmıştır. Her yazar ve araştırmacı dil üzerine çeşitli fikirler dile getirmişlerdir. Bunun yanında toplumu tarif eden ortak düşünceler de vardır. Dilin temeli ses üzerine kurulmuştur. Yaşamda da en gelişmiş iletişim aracı dildir. İnsanların birbiriyle iletişim kurabilmesi için ortak bir dile ihtiyaç vardır. Dil, birbirini anlama temelini oluşturur ve düşüncelerin anlatılma biçimidir. Dünyada ses çıkaran iki farklı canlı var. Birisi hayvan birisi de insandır. Hayvanların da sesi vardır ancak insan sesine göre sınırlıdır. Burada en ilginç nokta insan sesinin sınırsızlığıdır. Doğa ve coğrafyada sayısız ses vardır. İnsanlar da tüm bu sesleri taklit edebilir.”

Dil, kültür ve kimliğin toplumu oluşturduğuna vurgu yapan Ölbeci Türkiye’de ise 3 dilin yok olduğunu ve 18 dilden fazla dilin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. 

Ülkede Kürtçe üzerinde sürdürülen asimilasyon politikalarına dikkat çeken Ölbeci’nin beyanının ardından duruşmaya bir saat ara verildi.