Kentlerde gözaltı protestosu

HDP’ye yönelik Kobanê soruşturması kapsamında 91 kişi hakkında verilen gözaltı kararı ve Cizre ilçe binasına yönelik polis baskını birçok kentte protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Nisan 2022
  • 20:00

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik Kobanê soruşturması kapsamında 91 kişi hakkında verilen gözaltı kararı ve Cizre ilçe binasına yönelik polis baskını birçok kentte protesto edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre HDP Diyarbakır İl Örgütü Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde eylem gerçekleştirdi.

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, gözaltı operasyonuna tepki gösterdi. Her geçen gün partilerine yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Ceylan şunları ifade etti:

“AKP iktidarı gideceğini bildiği için yine HDP'ye saldırıyor. AKP ve MHP'nin amacı HDP'nin demokratik siyaset yapmasını engellemek ve barışın sesini kısmaktır. AKP-MHP bugün her yerde zulmü farz kılmak istiyor. Tüm bu saldırılara rağmen HDP her zaman ayaktadır. HDP'nin siyaset yapmasını bitirmek isteyenlerin siyaseti bitti. AKP-MHP bitti. İster şimdi ister aylar sonra seçim olsun AKP kaybedecektir. Her zaman irademize sahip çıkacağız. Kimse irademizi kıramaz.”

HDP Mardin İl Örgütü, Cizre’de ilçe binalarına ile Kobanê Davası kapsamında dün gerçekleştirilen gözaltı operasyonlarını protesto etti. İl binası önünde yapılan eylemde

Konuşan HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, HDP'ye yönelik baskıların amacının demokratik siyaset yürütme mücadelesine yönelik olduğunu belirtti. HDP’nin başarıları karşısında AKP ve MHP iktidarının saldırılarını artırdığını dile getiren Ağaoğlu, “HDP 3’üncü yoldur. HDP bir fikriyattır. HDP özgürlüktür. HDP halkların umududur. Siz halkların iradesini engelleyemezsiniz. Faşizmin tarz ve yöntemlerini kınıyoruz. Biz vardık, varız, var olacağız” dedi.

HDP Urfa İl Örgütü gözaltıları parti binası önünde yaptığı açıklamayla protesto etti.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, “Gün geçtikçe, ekonomi ve siyasi çıkmaza giren AKP-MHP iktidarı, bunu örtbas etmek için her gün; gündemi farklı yöntemlerle meşgul etmekte, toplumun dikkatini dağıtmak için her türlü yasa dışı yöntemlerle başvurmakta asla geri durmamaktadır” dedi. 

HDP Milletvekili Ömer Öcalan ise “Bizimle baş edemeyenler entrika peşindeler. Kobanê davasını hangi entrikalar ile planlandığını biliyoruz. Biz korkuyu yendik. Bu çeteci anlayış kaybedecek. Ülkenin içine düştüğü durama herkes vakıf. Kanun dışına çıkmayın, halkın iradesine saygı duyun. Demokratik siyaseti sürdüreceğiz. Biz meşruyuz. Gündemi kimse saptıramaz” diye konuştu.

HDP Mersin İl Örgütü Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Parti üyelerine Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER, AKKAY-DER, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, KESK, DİSK, CHP, EMEP, Tüm Emekli-Sen, İHD, destek verdi. “Baskılar bizi yıldıramaz” pankartının açıldığı eylemde konuşan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, baskılara karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

HDP İskenderun İlçe Örgütü, partilerine yönelik baskıları protesto etti. Parti binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, her türlü kumpas davasının karşısında durup, mücadele edeceklerini kaydetti. Şahin, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.

HDP Antep İl Örgütü Yeşilsu Parkı’nda yapılan eylemde konuşan Antep İl Eşbaşkanı Avni Binici, “HDP olarak bu hukuk dışı operasyonlarını boşa çıkarmak için daha fazla çalışacağız. Türkiye’de demokrasiyi ortak mücadele ile inşa edeceğiz. Faşizmin bu tutumunu halkımız yerle yeksan edecektir” dedi. 

Açıklama, "Direne direne kazanacağız", "HDP halktır halk burada" sloganları ile son buldu.

HDP İzmir İl Örgütü Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Çınar Altan, komplo ve kumpaslardan medet umanların sonunun tarihin çöplüğü olduğunu söyledi. Altan şunları ifade etti:

“Siyasi operasyonlar ve hukuk dışı uygulamalarla, demokratik mücadele alanının yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde, demokrasi güçleri olarak bu saldırıları boşa çıkarmak için daha fazla kenetlenip, mücadeleyi büyüteceğimizden eminiz. Eminiz çünkü ezilen halklarımızın, işçi sınıfı ve ezilenlerin bu tür siyasi operasyonlar eliyle yürütülmek istenen sindirme ve ayrıştırma politikalarına karşı karınları toktur.”

Basın açıklamasının okunmasının ardından oturma eylemi yapıldı.

Adana’da polis engeli

HDP Adana İl Örgütü’nün Heykelli Park’ta yapacağı eylem öncesi polis binadakilerin çıkmasına izin vermedi. Dışarıdan gelen bir grup HDP’linin içeriye girmesini engellemeye çalışan polis ile bina önünde bekleyenlere saldırdı. Eylem binanın 15 metre önünde yapıldı. Basın açıklamasının okunmasının ardından oturma eylemi yapıldı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı