İTO: 5 dakikada hekimlik yapılmaz

İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın randevu aralıklarını 5 dakika ile sınırlandırmasına karşı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ekim 2021
  • 16:59

İstanbul Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın randevu aralıklarını 5 dakika ile sınırlandırmasına karşı Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yapıldı. Eylemde İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Murat Ekmez konuştu.

Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı yeni uygulama ile Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralığını 5 dakikaya düşürdüğünü hatırlatan Ekmez, “5 dakikada hekimlik yapılmaz” diyerek Sağlık Bakanlığı’na bu uygulamadan vazgeçme çağrısı yaptı.

Kasım ayına kadar her çarşamba hastane önlerinde bu uygulamaya tepki göstereceklerini söyleyen Ekmez, “Yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikalar, hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdü. Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ediyor. Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi, toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır” ifadelerini kullandı.

Ardından basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Asistan Hekimler Kolu Üyesi Merve Yıldırım, hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresinin en az 20 dakika olduğunu hatırlattı. “Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır” diyen Yıldırım şunları ifade etti:

“Düşünün, bir hekim kanser tanısı koyulan bir hastaya bunu anlatacak ama yalnızca 5 dakikası var. Dışarıda da bekleyen yüzlerce hasta... Yani bir insana kanser olduğunu öyle alalede anlatamazsınız. Onu hazırlamanız gerekir ama 5 dakikada yalnızca ona MR'a git, tomografi çektir diyebilir ve tetkikleri anlatabilirsiniz ki onu bile yapamayabilirsiniz. Buna hep birlikte itiraz etmek zorundayız. Biz iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Dayatılan 5 dakikada yeterli muayeneyi yapabilmek mümkün değildir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir.”

İstanbul Tabip Odası’nın çağrısıyla Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler de muayene süresinin 5 dakikaya düşürülmesine tepki gösterdi, “Hekimler köle, hastalar müşteri değildir!” dedi.