Hekimler 23 Kasım için eylemde:

“Emekliliğe de yansıyacak temel ödeme istiyoruz”

Hekimler TTB’nin 23 Kasım’da yapacağı “Beyaz Yürüyüş”e hazırlık temelinde bugün ülke çapında eylemdeydi. 7200 ek gösterge ve insanca yaşanacak temel ödeme talepleri haykırıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Kasım 2021
  • 20:00

Türk Tabipleri Birliği (TTB) iş yüküne, ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı 7200 ek göstergenin verilmesi ve insanca yaşanacak temel ödeme uygulamasına geçilmesi talepleriyle 23 Kasım’da Ankara’da “Beyaz Yürüyüş” eylemi yapacak.

“Beyaz Yürüyüş” öncesi hazırlık temelinde hekimler ülke çapında eylemler gerçekleştirirken bugün “Emekliliğe de yansıyacak temel ödeme istiyoruz” şiarıyla hekimler basın açıklamaları yaptı. Pek çok ilde gerçekleşen eylemlerden biri İstanbul’da 12.30’da İstanbul Tabip Odası binası önündeydi.

Tüm illerde okunan ortak açıklamada “Toplum sağlığına yönelik politikaların başarısı sağlık emekçilerinin sağlığının, özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesiyle gerçekleşebilir. Hekimlik yapabilmek; çalışma koşullarının yeterliğine, hukuki-insancıl çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel desteğe, şiddetten uzak bir ortama bağlıdır. Ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra hekimler için giderek büyüyen bir sorun daha var: ‘Geçinememek’” ifadeleri kullanıldı.

Emekli hekimlerin %30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.300- 4.000 TL arasında olup, maaşların açlık sınırının da altında kaldığı belirtilerek şunlar söylendi:

“Yoğun emek gerektiren meslek grubu olarak biz hekimler, emeğimizin karşılığı insanca yaşayacak ve emekliliğe yansıyacak güvenceli gelir alamamaktayız. Buradan kendisi de bir hekim olan Sağlık Bakanımıza sesleniyoruz. Bir an önce hekimlerin çığlığını duyun ve gerekli çalışmaları başlatınız ve haklarımızı bir an önce veriniz. Bizler ne mi istiyoruz? Hekim ve sağlık emekçilerinin maaşlarında emekliliğe de yansıyacak iyileştirme istiyoruz. COVID-19 için meslek hastalığı yasası çıkarılmasını istiyoruz. Hekimlere 7200 ek gösterge istiyoruz.

“Göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı istiyoruz. Güvenli, sağlıklı çalışma alanları ve etkin bir sağlıkta şiddet yasası istiyoruz. Tüm bu isteklerimi yerine gelinceye kadar tepki alkışlarımızı yükselteceğiz. Buradan bizi düşürdüğünüz durumu alkışlıyoruz…”