Aile Hekimleri Platformu'ndan İstanbul'da eylem

İstanbul Aile Hekimleri Platformu, pandemi dönemi boyunca sağlık emekçilerinin uğradığı hak gasplarını hatırlatarak çıkarılması düşünülen "ceza" yönetmeliğine karşı eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Ekim 2021
  • 14:54

İstanbul Aile Hekimleri Platformu, pandemi dönemi boyunca sağlık emekçilerinin uğradığı hak gasplarını hatırlatarak çıkarılması düşünülen “ceza” yönetmeliğine karşı eylem gerçekleştirdi. Yenikapı Mitin Alanı’nda yapılması istenen mitingin valilik tarafından engellenmesi üzerine Çemberlitaş’ta bulunan il sağlık müdürlüğü önünde eylem yapıldı.

Eyleme katılanlar adına basın açıklamasını Yasemin Çelik okudu. Çelik, alkışlarla başlayan pandemi dönemin ceza yönetmeliği ile devam ettiğini vurgulayarak şunları ifade etti:

“Ancak Mart 2020’de sağlık çalışanları için alkışlarla başladığımız bu pandemi döneminde biz aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları emeklerinin hiçe sayıldığı, iş güvencelerinin ellerinden alındığı güya ‘Aile Hekimliği Sözleşme Ve Ödeme Yönetmeliği’ açıkça ‘ceza’ yönetmeliği olmanın ötesine geçemeyen yönetmelikle 1 Temmuz 2021 Günü karşı karşıya kaldık.”

Yönetmeliğin içeriğinde yer alan saldırılara değinen Çelik şu şekilde sıraladı:

“*Basında Veya Sosyal Medyada İzinsiz Bilgi Veya Demeç Verirseniz evrakta sahtecilik yapmak suçu ile Eşit Görürüm Ve size en yüksekten 50 Ceza Puanı Veririm, Tekrar Ederseniz 100 ceza Puanını Eklerim Demektedir.

 *Sizlere uygulanması imkansız kronik hastalık takibi tanımlıyorum, imkansızı başaramadığınız için de bunca yıldır kaybettiğiniz yetmez ücretlerinizi kesmeye devam edeceğim demektedir.

*Hayır, izinli olduğunuz zaman ya meslektaşınız 2 kat çalışmaya ya da ücretiniz kesilmeye devam edecek. Hele bir de entegre hastanede çalışıyorsanız hastada olsanız , kazada  geçirseniz dahi 5 kere nöbete gelmezseniz dilersem işinize son veririm demektedir.

*Sizi subjektif Kriterlerle sorgular , aynı kurumda yargılar yine ben son kararı vererek 5 Kere Ceza Puanı Ya Da 150 ceza Puanı Tanımlarım. İstersem sizi Komisyonla uğraştırırım İstersem İş Aktinize Son Veririm Demektedir.

*Bir vatandaş sizi dövse de öldürse de cevap dahi veremezsiniz yoksa ceza veririm demektedir.            

 *Soruşturmaları istediğim gibi açar ilde soruşturma yetmezse bakanlık müfettişi görevlendiririm dilersem de seni işten atarım. Bir de soruşturma sırasında seni 4 aya kadar açığa alabilirim. Bu sürede zarfında 1 lira dahi ödeme yapmam demektedir.”

“Talebimiz bugün çok net! Ceza yönetmeliği geri çekilsin!” diyen Çelik platform bileşenlerini sıraladı:

“Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş Sendikası), İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), Tüm Aile Sağlığı- Sağlık Memuru - Att - Hemşire ve Ebe Derneği (İSAHED), İstanbul Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu(İTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri (SES), Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası İstanbul Şubeleri (Türk Sağlık-Sen), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği İstanbul Şubesi ( TAHUD )”

Her bir sağlık örgütü adına konuşmaların yapıldığı mitingte yönetmelikteki saldırılara değinilerek “kesinlikle kabul etmeyeceğiz” denildi.

Platform bileşenlerinin yanı sıra Ankara AHESEN, Kocaeli AHESEN, Kahramanmaraş Tabip Odası, Muğla Tabip Odası da söz alarak konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul