Beyaz Yürüyüş’ün 2’nci günü

Sağlık hakkı için Ankara’ya yürüyen hekimler 2’nci günde Kocaeli’ye ulaştı. Hastaneleri ve ASM’leri ziyaret eden hekimler basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara ve İzmir’de de basın açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2021
  • 14:45

Sağlık hakkı için dün İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşe geçen hekimlerin yürüyüşü bugün 2. gününde. Yürüyüşleri Kocaeli’ye ulaşan ve buradaki hastaneleri, ASM’leri ziyaret eden hekimler basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklaması için Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelindi. AKP şeflerinin öne sürdüğü “sağlıkta çağ atladık” yalanlarına karşı yürüyüşü başlattıklarını belirten hekimler, sağlıklı Türkiye yaratana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

17.30’da Kocaeli Uğur Mumcu meydanında basın açıklaması düzenleyeceklerini duyuran hekimler, yarın Bursa’da olacak.

“Emek bizim söz bizim” 

Ankara, İzmir ve Diyarbakır tabip odaları “Emek bizim, söz bizim” kampanyasının 6. haftası ve kampanyanın bir parçası olarak dün başlatılan “Beyaz yürüyüş” üzerine basın toplantısı düzenledi.

Ankara Tabip Odası’nda düzenlenen basın toplantısına Genel Sekreter Dr. Muharrem Baytemür, Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ayşe Uğurlu ve Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu üyesi Dr. Gülgün Kıran katıldı. Dr. Muharrem Baytemür’ün konuşmasının ardından basın açıklamasını Dr. Ayşe Uğurlu okudu. Uğurlu şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesi genel bütçenin ancak %5,7’ini oluşturmuş, salgında da koruyucu sağlık hizmetleri göz ardı edilmiş, şehir hastanesi müteahhitleri aslan payını almıştır. Ödeneklerin neredeyse dörtte üçü tedavi edici hizmetlere, bütçenin beşte biri şehir hastanelerinin kira ve hizmet bedellerine ayrılmıştır. Hastaneleri işletme, hastayı müşteri olarak gören bu sağlık politikaları sonucunda sağlık sistemi çökmüştür.” 

Sağlığa erişimin zorlaştığını ve halkın cebinden daha fazla para çıktığını söyleyen Uğurlu, MHRS’nin 5 dakikada bir randevu vermesine rağmen hastaların mağdur olduğunu belirtti. Uğurlu son olarak “Beyaz yürüyüş” sonrasında Ankara’da gerçekleştirecekleri “Beyaz forum”a çağrı yaptı.

“Bu sağlık sistemi iflas etmiştir”

İzmir Tabip Odası Konferans salonunda düzenlenen basın toplantısına İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr. Süleyman Kaynak ve Dr. Hakan Köse katıldı.

Açıklamayı Dr. Süleyman Kaynak yaptı. 20 yıldır sağlıkta dönüşüm programı adı altında Türkiye’deki sağlık sisteminde çok ciddi değişimler meydana geldiğini fakat bu sağlık politikasının iflas etmekte olduğunu belirten Kaynak buna karşı eylemlerine dikkat çekti. Basın toplantısında basın metnini İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel okudu. Yüksel eylemlerine ilişkin şunları söyledi:

“Karanlığa Karşı; Önlüğümüzün Beyazına, Özlük Haklarımıza, Halkın Sağlık Hakkına Sahip Çıkıyoruz” diyerek başlattığımız yürüyüşte bugün Kocaeli’nde olan yürüyüş kolumuz 25’inde Bursa’da, 26’sında Eskişehir’de meslektaşlarımızla, sağlık çalışanlarıyla, halkımızla buluşacak.  Yürüyüşün sonunda Ankara’da yedi bölgemizden ve tüm illerimizden gelecek hekimler ve sağlık çalışanları ile 27 Kasım’da gerçekleştireceğimiz BEYAZ FORUM’da hep birlikte önümüzdeki dönemde daha iyi bir sağlık ortamı için birlikte mücadelenin yolunu açacağız.Sağlıkta özelleştirmeci, piyasacı politikaların durdurulması, sağlık hizmetlerinin toplumcu bir anlayışla yeniden inşa edilmesi, sermayeye değil sağlığa bütçe ayrılması için önerilerimizi, taleplerimizi ve mücadele yöntemlerimizi konuşacağız. Gün dayanışmanın, birbirimize güvenmenin, mesleğimizin taşıdığı güce güvenmenin, yaşam ve sağlık haklarımızı savunmanın ve geliştirmenin günüdür.  Emeğimiz üzerinden kendini var eden sermayeye, idarecilere dur demenin ‘Biz birlikte güçlüyüz’ü göstermenin günüdür. Emeğimiz Sömürülmeden ve Gelecek Kaygısı Olmadan, Bilimsel ve Etik İlkeler İçinde Halk Sağlığını Önceleyen Sağlık Sisteminde Hekimlik Yapmak İstiyoruz.”