“Ayda 80 hekim yurtdışına göçüyor”

Türk Tabipleri Birliği’nin verdiği bilgiye göre, her ay yaklaşık 80 hekim yurtdışına göç ediyor. Pandemi sürecinde ise artan iş yükü nedeniyle 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ekim 2021
  • 20:45

Pandemi koşullarında artan iş yükü ve ağır çalışma koşulları nedeniyle, 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti. Yurtdışında çalışmak için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) iyi hal belgesi talep eden hekim sayısı ise binlere ulaştı. Her ay yaklaşık 80 hekimin yurtdışına göç ettiği belirtiliyor.

TTB’nin, “Karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, özlük haklarımıza, halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz” şiarıyla İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirdiği basın toplantısında, sağlık emekçilerinin haklarının giderek geriletildiği vurgulandı.

Toplantıda sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar şu sözlerle özetlendi:

“Eksik, yanlış, tutarsız uygulamaların, salgını değil algıyı yönetmeye çalışan başarısız politikaların bedelini ne yazık ki sağlıkçılar hayatlarıyla ödedi, ödemeye devam ediyor…

Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma, sağlık ortamlarının olağan hallerine dönüştü. 36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar var. Üstelik mesleğimizin güvencesizliğin en yaygın olduğu işkollarından biri haline getirildi. Baskı, mobbing, ayrımcılık, eşitsizlik, kayırmacılık alabildiğine yaygınlaştı.”

Resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifası olduğu birliğimize iletildi.” bilgisinin verildiği açıklamada “Yurtdışında çalışmak için birliğimizden talep edilen iyi hal belgesi sayısı yılda 900’lere, 1000’lere ulaştı. Ayda yaklaşık 80 hekim bu ülkede hekimlik yapmak yerinde yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ediyor.” denildi.

Yüzde 45’i geçinemiyor

Toplantıda, TTB’nin 81 ilden 6 bin 178 hekim ile gerçekleştirdiği anketin sonuçları da paylaşıldı. Anket sonuçlarına göre; hekimlerin %45’inin aylık geliri yetmiyor, %76’sı pandemi ek ödemesi almıyor, %90’ı performansa dayalı ek ödeme sisteminin adaletsiz olduğunu düşünüyor, %84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete maruz bırakıldığını belirtiyor, %68’i çalışma şartlarının yoğunluğu nedeniyle hastalarıyla yeterli ve uygun şekilde ilgilenemediğini düşünüyor, %72’si ise çalışma ortamının pandemi koşullarına uygun olmadığını düşünüyor.

Basın toplantısında TTB adına yeni bir mücadele süreci başlatıldığı duyurularak, “Emeğimiz üzerinde söz sahibi olduğumuz, sağlık hakkı mücadelesini yükselteceğimiz bir döneme giriyoruz. Ülkemizdeki 175 bin hekimin taleplerini Sağlık Bakanı ile görüşmek istiyoruz. Bakanın talebimize yanıt vermemesi durumunda taleplerimizi dile getireceğimiz bir yürüyüşle Ankara’da bir araya geleceğiz. İktidar bu vurdumduymaz tutumunda ısrar ederse GöREVin de kaçınılmaz olduğunu bilmelidir” denildi.