TTB’den dekanlara çağrı:

“Eğitim ve çalışma hakkı gasplarına göz yumulamaz”

TTB, asistan hekimlerin çalışma koşullarına dair dekanlara çağrı yaparak “İnsan sağlığını önceleyen, kişilerin sağlığının hekimlerin sağlığına bağlı olduğu sağlık hizmetlerinde meslektaşlarımızın fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halleri görmezden gelinemez; sağlıklarını bozan tutum ve uygulamalara göz yumulamaz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 02 Kasım 2021
  • 15:35

Dr. Rümeysa Berin Şen’in nöbet çıkışı geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirmesi üzerine asistan hekimlerin ağır çalışma koşulları yeniden gündeme gelirken; Türk Tabipleri Birliği (TTB), aşırı nöbetler ve nöbet sonrası izinler ile ilgili tıp fakülteleri dekanlarına bir yazı yazdı.

Yazıda, bazı üniversite tıp fakültelerinde 36 saate varan çalışma saatleri olduğu, nöbet ertesi izin hakkının kullandırılmadığı, kullandırılması halinde ücret kesintisine gidildiği, yasal sınırın üzerinde çalıştırma gibi ağır çalışma koşullarının uygulandığına dair tıpta uzmanlık öğrencilerinden

bildirimler yapıldığının aktarıldığı yazıda sağlık alanındaki çalışma düzeninin çerçevesi hatırlatıldı.

İnsan sağlığını önceleyen, kişilerin sağlığının hekimlerin sağlığına bağlı olduğu sağlık hizmetlerinde meslektaşlarımızın fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik halleri görmezden gelinemez; sağlıklarını bozan tutum ve uygulamalara göz yumulamaz” denilen yazıda TTB’nin tıbbi deontoloji ve mesleki etik ilkelerine aykırı hallerde gerekli disiplin soruşturmalarını yapabileceğine de dikkat çekildi. Yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Yasalarla da güvence altına alınan çalışma ve eğitim haklarından yararlanmanın varsa önünde olan engelleri aşmak için birliğimizden talep edeceğiniz her türlü iş birliğine açık olduğumuzu; tıbbi deontoloji ve mesleki etik ilkelere aykırı haller durumunda birliğimiz ve ona bağlı oda kurullarımıza başvuru yapılması halinde de gerekli disiplin soruşturmalarının yürütülebileceğini tarafınıza bir kez daha iletmek isteriz. Fakültenizde eğitim ve çalışma hakkı ihlallerinin oluşmaması ve varsa hızla çözülmesi için gerekli hassasiyet ve mesleki dayanışmayı göstereceğinize olan inancımızla saygılar sunarız.”