"Meslek örgütümüzün bağımsızlığına dokunma"

İstanbul Tabip Odası (İTO) yönetim kurulu üyelerine açılan dava öncesinde adliye önünde açıklama yaptı. Dava, ifadelerin tamamlanması için 4 Ekim 2022 tarihine ertelendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Nisan 2022
  • 14:45

İstanbul Tabip Odası (İTO) 2018-2022 dönemi yönetim kurulu üyelerine dönük açılan davanın ilk duruşması öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde yapılan açıklamada “Kimse dokunamaz meslek örgütümüzün bağımsızlığına” pankartı taşındı.

İTO Yönetim Kurulu üyelerinin Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü tarafından “görevi kötüye kullanmak” gerekçesi ile şikâyet edildiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şikâyetin gerekçesi, İTO’nın kendisi hakkında disiplin soruşturması başlatmış olmasıdır. İTO Yönetim Kurulu üyelerine yönelik hakaret niteliğinde söylemler içeren şikâyet dilekçesi Cumhuriyet Savcısı tarafından değerlendirilmiş ve ‘görevi kötüye kullanma’ iddiası ile söz konusu dava açılmıştır.”

Açıklamanın devamında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli beş hekimin Rektör Sadettin Hülagü hakkında Kocaeli Tabip Odası’na şikâyette bulunduğu ve yapılan incelemenin ardından Hülagü hakkında “deontolojiye aykırı davranmak, meslektaşlarını küçük düşürücü fiil içinde olmak, etik ihlal yapmak” nedeniyle soruşturma açıldığı belirtildi.

Söz konusu beş hekimin Barış Akademisyenleri olduğu belirtilen açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa ve yasalar çerçevesindeki yetki ve sorumluluklarımıza dayanarak yürütülen bir soruşturma öne sürülerek açılan bu dava, ülkemizin içinde bulunduğu antidemokratik sitasi ortamın göstergelerinden birisidir ve meslek örgütümüzün bağımsızlığına yöneliktir. Yasal görev ve yetkilerimizden ödün vermeyeceğimizi, demokrasi ve sağlık hakkı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyu önünde bir kez daha yineliyoruz.”

Açıklamanın ardından görülen dava, ifadelerin tamamlanması için 4 Ekim 2022 tarihine ertelendi.