Gözaltında kayıp ve hasta tutsak eylemleri

İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Batman’da hasta tutsaklar ve gözaltında kayıplar için eylemler gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Ekim 2022
  • 22:50

İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Batman’da hasta tutsaklar ve gözaltında kayıplar için eylemler gerçekleştirildi.

İzmir’de İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi 262'nci haftası olan açıklamada Kırıklar 2 Nolu F Tipi Cezaevinde bulunan hasta tutuklu Abdullah Yılmaz'ın durumuna dikkati çekildi. 

Basın açıklamasını İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdikleri eylemin 423’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde basın açıklaması yaptı. İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Sevil Turgut yaptığı açıklamada Tarsus T tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nesip Yapıcı’nın durumuna dikkat çekerek, acil tahliye çağrısında bulundu.

Diyarbakır’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 714'üncü haftasında bir kez daha Bağlar'daki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, bu hafta 19 Ekim 1995'de gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un hikayesi anlatıldı, faillerin bulunması istendi.
Batman’da İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, eylemlerinin 550'nci haftasında Dersim Hozat'ta 15 Ekim 1994'de gözaltında kaybedilen Nazım Gülmez'in akıbetini sordu. Açıklama öncesi Bartın'ın Amasra ilçesinde maden katledilen işçiler anıldı.

Eylemde basın açıklamasını İHD şube yöneticisi Abdurrezzak Katmaz okudu. 13 Ekim 1994'de Hozat'a bağlı Taşıtlı köyüne asker baskını olduğunu anlatan Katmaz, bu baskından 2 gün sonra aynı askerlerin tekrar köye geldiğini, arama yaptığını ve evleri ateşe verdiğini kaydetti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı