Gözaltında kayıp ve hasta tutsak eylemleri

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edilirken, Ankara’da hasta tutsak Devrim Ayık’ın serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ağustos 2022
  • 23:55

Diyarbakır

Kayıp Yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesi üyeleri, 705’inci hafta eylemini Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Yakup Güven, devletin kayıpları bulmakta adım atmadığını söyledi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, bu hafta 15 Ağustos 1994'te Hani ilçesi Huni köyünde gözaltına alındıktan sonra haber alınamayan İbrahim Kartay'ın akıbeti soruldu. Basın metni İHD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Jiyan Ormanlı tarafından okundu.

Askerlerin 15 Ağustos 1994’te Huni köyüne baskın yaptığını dile getiren Ormanlı, Kartay’ın gözaltına alınma sürecini şu sözlerle anlattı:

“Askerler, köylüleri meydanda toplayıp onlardan köyü boşaltmalarını ister. Köylülerin eşyalarını almalarına izin verilmeden evler yakılmaya başlanır. Köylülerin geçim kaynağı olan hayvanlar da silahlarla taranarak öldürülür. İbrahim Kartay, diğer köylüler gibi köyü terk etmeye hazırlanırken, askerler tarafından gözaltına alınır. Köy çıkışında eşini bekleyen Salime Çakır’a, İbrahim Kartay’ın gözaltına alındığı bilgisini köylüler verir.”

Kartay’dan bir daha haber alınamadığını belirten Ormanlı Kartay’ın akıbetini sorarak adalet istedi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman  

Batman’da Kayıp yakınları ve İHD üyeleri 541’incisini hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta, 15 Ağustos 1995 tarihinde Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde kaçırılan ve bir daha haber alınamayan Hacı Ahmet Er’in akıbeti soruldu.

Basın metnini okuyan İHD Üyesi Akif Akın, Er’in gözaltına alınıp kaybedilişini anlatarak akıbetini sordu. Açıklama bittikten sonra oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, gözaltında kayıplar eylemini Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. Siyasi parti temsilcilerinin de destek verdiği eylemde “Kayıplar vicdandır sahip çık!" ve "Failler belli kayıplar nerede!" pankartları açıldı. Eylemde yapılan açıklamada, 10 Ağustos 2004 tarihinde Kırklareli’nin İğneada ilçesinde kayıp olan Tolga Baykal Ceylan'ın akıbeti soruldu.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 414’üncü hafta eylemini İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde konuşan İHD Merkez i Hapishane Komisyonu eş sözcüsü Nuray Çevirmen, Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Devrim Ayık’ın serbest bırakılmasını istedi.

Sağlık durumunun her geçen kötüleştiğini dile getiren Çevirmen, Ayık’ın tedavi hakkının engellenmesine son verilerek tedavisinin kesintisiz olarak yapılmasını ve sağlığa erişim hakkı için serbest bırakılmasını istedi.