Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, İzmir ve Batman’da gözaltında kayıplar için adalet talep edilirken, Ankara’da hasta mah-pusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ağustos 2022
  • 22:50

Diyarbakır

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri, 707’incı hafta eylemini Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı.

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 23 Ağustos 1995’te kendilerini polis olarak tanıtan silahlı 4 kişi tarafından evinden alındıktan sonra bir daha haber alınamayan Osman Buluttekin’in akıbetini sordu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Buluttekin kaybedilmeden 3 ay önce, 1 yıl 2 ay cezaevinde kaldıktan sonra Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahliye edildi. Fırat Akdeniz, Buluttekin’in sürekli tehdit telefonları aldığını söyleyen ailesinin Kulp Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığına başvurduğunu belirtti. Emniyette anne Kariban Buluttekin’e “Biz almadık ama sana söz veriyoruz, onu bulacağız” denildiğini ifade etti. Ne var ki Buluttekin’den bir daha haber alınamadığını söyleyen Akdeniz’in konuşmasından sonra oturma eylemi yapıldı.

Batman

Batman’da kayıp yakınları ve İHD üyeleri 543’üncü hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Kayıp yakınları, 28 Ağustos 1994 tarihinde Batman’ın Kozluk ilçesinde özel timlerin evden alarak infaz ettiği Mehmet Emin Çelik’in faillerini sordu. Basın metnini okuyan İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, Kozluk ilçesinde yaşayan Mehmet Emin Çelik ve Mehdi Çelik’in, Yeni Mahalle’de bulunan akrabaları Muzaffer Durmaz’ın evine misafirliğe gittiğini belirterek, gece saat 23.30’da eve gelen özel timlerin “ifade vermeleri lazım” gerekçesiyle evden dışarı çıkarıldıklarını söyledi.

Yaklaşık 15 metre uzaklaştırıldıktan sonra Mehmet Emin Çelik’in, uzun namlulu silahlarla taranarak öldürüldüğünü, Mehdi Çelik’in ise karanlık olması sebebiyle kaçarak kurtulmayı başardığını ifade eden Yıldız, Çelik’in cenazesinin bir gün sonra toprağa verildiğini kaydetti.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemde, 21 Kasım 1980'de İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hayrettin Eren'in akıbetini sordu. İHD İzmir Şube üyesi Caner Canlı, Hayrettin Eren gözaltına alınıp kaybedildikten sonra Eren Ailesi ve İHD'nin sürdürdüğü hukuk mücadelesine rağmen, devletin etkin soruşturma yapmadığını, takipsizlik ve zaman aşımı kararlarıyla dosyanın kapatıldığını aktardı.

Canlı, Eren'in kaybedilmesinde dönemin, “İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı, Siyasi Şube Müdürü Tayyar Sever, Siyasi Şube Müdür Yardımcısı Mehmet Ağar, Hayrettin’e işkence yapan timin şefi Fikret Işınkaralar”ın sorumlu olduğunu söyledi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 416’ncı hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu hafta Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Ebubekir Yulu’nun serbest bırakılması istendi.

İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Çevirmen, Yulu’nun prostat hastalığından dolayı Ocak 2022’de hastaneye sevk edilerek ultrason çekildiğini ve prostatının büyüdüğünü söyledi. Sağ böbreğinde kist bulunan Yulu’nun, böbrek ağrıları artması ardından 2022 Mayıs ayında hastaneye sevk edilmesine karar verildiğini, ancak hastaneye götürülmediğini dile getiren Çevirmen, “Böbreklerindeki rahatsızlıktan kaynaklı olarak ağrılar yaşamaktadır. Yapılamayan tetkiklerden kaynaklı kistlere dair belirsizlik devam etmektedir” dedi.

Çevirmen felç kalma riski olan Yulu’nun tedavi edilmesi için serbest bırakılmasını istedi.