Tarsus’ta hava kirliliğine karşı eylem

Tarsus'ta hava kirliliğine karşı Kemalpaşalı Mahallesi Kadınları eylem yaptı ve “hakkımızı her alanda arayacağız" dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2022
  • 22:30

Mersin Tarsus’ta Kemalpaşa Sanayi Sitesi’ndeki geri dönüşüm firmalarının yarattığı hava kirliliğine karşı eylem yapıldı. Kemalpaşa Mahallesi Kadınları adına basın açıklamasını Gizem Erkek okudu ve şunları dedi:

“Bertaraf işleminde ortaya çıkan zehirli duman ve gazlar çevreyi kirlettiği gibi başta çocuklarımızın ve yaşlılarımızın sağlığını etkiliyor. Söz konusu zehirli dumana maruz kalan çocuklarımızın ve yaşlılarımızın gözleri yanıyor ve nefes almakta güçlük yaşıyorlar” 

Erkek, tehlikeli ve tehlikesiz atık niteliğindeki malzemeleri ortaçağ döneminden kalma yöntemlerle bertarafını kabul etmediklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Kemalpaşa Sanayi Sitesi’ndeki denetimlerinizi artırın. Geri dönüşüm firmalarının kimyasal atıklarını yaktığı bölgeler bellidir. Sanayi sitesi içerisindeki belirli noktalara güvenlik kameraları takılsın. Çevreyi kirleten kimse hem bireysel hem de işletme olarak gerekli cezaları alsın. Tüm dünya sıfır atık ve sıfır karbon hedefiyle politikalar yürütüyor. Avrupa Birliği 2025 yılında Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında karbon salınım oranları yüksek ülkelerde yüksek gümrük vergileri almaya başlayacak. Buradan soruyoruz bölgemizdeki geri dönüşüm işletmeleri, ülkemizden Avrupa’ya ihracat yapan firmaların, yüksek karbon emisyon oranları nedeniyle karşılaşacakları yüksek gümrük vergilerinin hesabını verebilecekler mi?

İhracat olmazsa ülke ekonomimizin nasıl bir hal alacağını 15 yaşındaki çocuk bile iyi biliyor. Daha fazla geç olmadan bölgemizdeki geri dönüşüm firmalarının yarattığı çevre tahribatı ve hava kirliliğinin önlenmesini, gerekli idari ve hukuki işlemlerinin yapılmasını ve atıkların ilgili mevzuat ve yöntemlerle akredite belgeli tesislerde bertarafının sağlanmasını talep ediyoruz. Tarsus bizim Kemalpaşa bizim. Herkes komşuluğunu hakkı ile yaparsa bölgemizin kalkınmasına en önemli desteği başta bizler veririz.”

Açıklamanın okunmasının ardından eylem bitirildi.