Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman'da gözaltında kaybedilenler için adalet talep edilirken İzmir ve Ankara'da hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Ağustos 2022
  • 22:30

Diyarbakır

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri 706’ncı hafta eylemi Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapıldı. Eylemde ilk olarak  İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun konuştu. Zeytun konuşmasında yaşamını yitiren hasta tutsaklara değindi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Zeytun’un konuşmasının ardından İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz, 17 Ağustos 1995’te Adana’ya giderken Şavelat Karakolu’nda gözaltına alınıp kendisinden 27 yıldır haber alınamayan Abdürrahim Demir’in akıbetini sorarak adalet istedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

Batman’da, kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, 542’nci hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde, 22 Ağustos 1998 yılında Batman’ın Gercüş İlçesi’nin Helanê köyündeki evinden çıkıp, bir daha kendisinden haber alınmayan kayıp Ali Gündüz’ün akıbeti soruldu.

İHD Batman Şubesi yöneticisi Zeki Tangüner tarafından yapılan açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, hasta mahpusların serbest bırakılması için gerçekleştirdiği eylemlerinin 258’incisini Konak Eski Sümerbank önünde yaptı. İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin’in yaptığı açıklamada Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan ağır hasta tutsak Adem Amaç’ın durumu aktarıldı.

Amaç'ın 15 yıl önce ciddi bir yaralanma sonucunda karın içi organlarda ve karın duvarında, kas yapısını tamamen ortadan kaldıran ciddi bir hasar meydana geldiğini ifade eden İncin, "Tedavi amacıyla ile kolostomi, daha sonra uç uça gnastamoz, karın duvarında kas yapısı yerine protestik yama konulması ameliyatları olmuştur. Ayrıca bu ağır ameliyatlardan sonra gelişen enfeksiyon ve apselerden dolayı belli tarihlerde toplam 12 kez ayrı ayrı ameliyatlar geçirmiştir. Ancak geçirmiş olduğu tüm ağır ameliyatlara rağmen tedavisi tamamlanamamıştır. Şu anda karın duvarında zayıflık, hassasiyet ve şişlik şikayetleri devam etmektedir. Oturma, kalkma ve diğer tüm hareketlerinde sorunlar ve kısıtlılıklar yaşamaktadır" dedi. İncin son olarak Amaç’ın serbest bırakılmasını istedi.       

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 415’inci hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı. Eylemde İHD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirton, Maltepe 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Görgin Oktar için acil tahliye çağrısında bulundu.                                                                                                                                                                                              

Demirton şunları söyledi:

“Oktar’a 2008 yılında pnömotoraks  (akciğerdeki havanın çeşitli etkiler nedeniyle akciğer dışı doku katmanına kaçışı) teşhisi konuldu. Bugüne kadar toplam 5 kez aynı hastalık nedeniyle ameliyat olmuştur. Yaşadığı rahatsızlıklar için 30 Aralık 2021’de sağlık raporu almak için Kartal Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’ne götürülmüştür. Sağlık Kurulu tarafından ‘ceza ertelemesine’ gerek olmadığı belirtilerek, hastalığına dair doğru bir tanı konulmadığını, sürekli olarak kan kusması, balgam atması nedeniyle 7 Mart’ta Süreyya Paşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildiğini aktarmıştır. Burada filmleri çekilmiş, kan ve balgam örnekleri alınmış ve hapishaneye geri götürülmüştür.”

Demirton tedavisi yapılmayan Oktar için tahliye talebinde bulundu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı