Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edilirken, Ankara’da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Kasım 2022
  • 22:50

Diyarbakır, Batman ve İzmir’de gözaltında kaybedilenler için adalet talep edilirken, Ankara’da hasta mahpusn serbest bırakılması istendi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri, 717’nci hafta eylemini Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu hafta, 1996 yılından beri kayıp olan Mehmet Şirin Bayram’ın akıbeti soruldu.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, sistematik bir devlet politikası olarak bu güne kadar faili beli siyasi cinayetler ve kaybettirmelerine rağmen etkili bir soruşturma başlatılmadığını söyledi. Konuşmaların ardından İHD Diyarbakır Şubesi Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, Mehmet Şirin Bayram’ın akıbetini sordu. Açıklamanın ardından bir dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Batman’da da kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri 554’üncü hafta eylemi Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirildi. Eylemde, 1996 yılında İstanbul’da kaybedilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Orhan Yakar’ın akıbeti soruldu. Basın metnini İHD Batman Şube Yöneticisi Gülbahar Kaya okudu. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinden İstanbul’a göç eden Yakar’dan 29 yıldır haber alınmadığını hatırlatan Kaya’nın konuşmasının ardında oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi’nin Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemde 27 Ekim 1991’de İstanbul’da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hüseyin Toraman’ın akıbeti soruldu. Eylemde Konuşan İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Toraman’ın pazar kahvaltısı için alışveriş yapmak üzere Kocamustafapaşa semtindeki evinden çıktığında silahlı, telsizli sivil polislerce zorla araca bindirildiğini söyledi. O günden sonra Toraman’dan bir daha haber alınamadığını belirten çiçek, Toraman’ın akıbetinin açıklanmasını istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 426’ncı hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde yaptı.  Açıklamayı yapan, İHD Ankara Şubesi Eş Başkanı Sevil Turgut, İstanbul Metris Rehabilitasyon Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Abdulkadir Kuday’ın serbest bırakılmasını istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı