Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman’da gözaltında kaybedilenler için adalet talep edildi. İzmir ve Ankara’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Eylül 2022
  • 20:30

Diyarbakır

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubes üyeleri 708’incı hafta eylemini Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı. Bu haftaki eylemde, 10 Eylül 1996 tarihine Diyarbakır’ın Dicle ilçesindeki bahçesinde çalışırken, özel hareket polislerinin açtığı ateşle katledilen Hatice Atalay için adalet talep edildi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanını konuşmasının ardından konuşan İHD Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz şunları söyledi:

"10 Eylül 1996 tarihinde gece 22.00 ile 23.00 saatleri arasında Hatice Atalay ile eşi, evlerine yaklaşık 1 kilometre mesafede olan ve Dicle Emniyet Müdürlüğü’nün karşısında bulanan sebze bahçelerini sulamaya giderler. Yanlarında komşuları olan Hatice Akkoç da bulunmaktadır. Sulama sırası gelen aileler Emniyet Müdürlüğü’ne bir gün öncesinden bilgi vermek zorunda olduğu için, Atalay ailesi de öncesinde emniyeti bilgilendirir.”

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Akdeniz son olarak, cinayet üzerine açılan dosya adalet sağlanmadan kapatıldığını söyledi. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

İHD Batman Şubesi ile kayıp yakınları 544’üncü hafta eylemini Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde bu hafta 2 Eylül 1993 tarihinde Batman’da katledilen Habip Kılıç ile 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Mehmet Sincar ve Metin Özdemir’in failleri soruldu.

Sincar, Kılıç ve Özdemir’in katleden failleri sorup adalet isteyen İHD Batman Şube yöneticisi Hüseyin Elçi’nin konuşmasından sonra oturma eylemi yapıldı.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle yaptığı eylemin 259’uncusunu Konak eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi.

Bu hafta Şakran Cezaevi’nden, Antalya Y Tipi Cezaevi’ne sevk edilen hasta tutuklu Fettah Yıldırım’ın serbest bırakılması istendi. Basın metnini okuyan İHD İzmir şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Yıldırım’ın tahliye olmayı beklerken infazının yakıldığını, ailesine yakın bir yere sevk edilmesi yönündeki talebe rağmen Antalya’ya sürgün edildiğini ifade etti.

Çiçek Yıldırım’ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi ve serbest bırakılmasını istedi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 417’nci hafta eyleminde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Saadet Fırat’ın serbest bırakılmasını istedi.

İHD Ankara Şube binası önünde yapılan eylemde basın metnini İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut okudu. 55 yaşında olan Saadet Fırat’ın kanser hastası olduğunu belirten Turgut Fırat’ın iki ay önce tutuklandığını hatırlatarak Fırat’ın yemek borusu kanseri hastası olduğunu söyledi.

Kanser hastası olan ve tedavisi devam eden Fırat’ın cezaevinde kalamayacağını belirten Turgut Fırat’ın serbest bırakılmasını istedi.