Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve İzmir'de gözaltında kayıplar için adalet talep edilirken, Ankara'da hasta mahpusun serbest bırakılması istendi ve Mersin'de hapishanelerde ölümlere dikkat çekildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2022
  • 21:30

Diyarbakır’da kayıp yakınları ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 711’inci hafta eylemini yaptı. 25 Eylül 1997'den bu yana kendilerinden bir daha haber alınamayan Zozan ve Orhan Eren çiftinin akıbeti soruldu.

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, katledilen Kürt bilgesi ve gazeteci Musa Anter’in davasının zaman aşımına uğramasına tepki gösterdi. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Ezgi Sıla Demir tarafından okunan metinde çiftin 24 Eylül 1997’de gözaltına alındığını belirterek bir daha kendilerinden haber alınamadığını ifade etti. Açıklamadan sonra kayıp yakınları bir dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Batman ise İHD ve kayıp yakınları 547’inci hafta eylemi için Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Eylemde, 23-24 Eylül 1994’te Dersim merkeze bağlı Gökçek köyü Mîrik mezrasında başlatılan operasyon sırasında gözaltına alınan ve haber alınamayan Ali Işık, Elif Işık, Hatun Işık, Hıdır Işık, Yeter Işık, Dilek Serin, Düzali Serin ve Gülizar Serin’in akıbeti soruldu. Basın metnini İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi okudu. Açıklamanın ardında 1 dakika oturma eylemi yapıldı.

İzmir’de İHD ve kayıp yakınları, Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı eylemde, 21 Eylül 1995’te Batman’daki evine baskın düzenleyen askerlerce gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Şeyhmus Eroğlu’nun akıbetini sordu. İHD İzmir Şube yöneticisi Caner Canlı, İstanbul’da Cumartesi Annelerine yönelik polis saldırısını kınadı. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 420’inci hafta eyleminde Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan ağır hasta mahpus Rıdvan Yusufoğlu’nun serbest bırakılmasını istedi.

İHD Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde açıklamayı İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Seylan yaptı. Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Yusufoğlu’na 17 yıl önce Ülseratif Kolit (Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın ‘kolon mukozası’ iltihabidir. Mukozada iltihap ve kanayan yaralara ‘ülser’ yol açar) tanısı konulduğuna dikkat çeken Seylan, sağlığa erişim hakkı için Yusufoğlu’nun serbest bırakılmasını istedi.

Mersin’de Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUHAY-DER), cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla binasında basın toplantısı düzenledi. Eylemde açıklamayı yapan Çukurova TUHAY-DER yöneticisi Selim Ekici, Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin başta İmralı tecrit sistemi olmak üzere bütün cezaevlerine yayıldığını söyledi.