Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır ve Batman'da adalet istenerek İzmir ve Ankara'da hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Eylül 2022
  • 22:30

Diyarbakır ve Batman’da adalet istenerek İzmir ve Ankara’da hasta mahpusların serbest bırakılması talebiyle eylem yapıldı.

Diyarbakır

Kayıp yakınları ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeler710’uncu hafta eylemini Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yaptı.Eylemde Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınmayan İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Kürt gazeteci Musa Anter’in (Apê Musa) katillerinin cezasızlıkla ödüllendirilmesi politikasını eleştirdi.

Ardından konuşan Gündem’in kız kardeşi Feride Gündem, “ Kaç yıl oldu, kardeşim kayıp. Hala O’nu arıyoruz, bir şey bulamıyoruz, göstermiyorlar. Her Cumartesi buradayız. Buraya geldiğimizde sanki mezarlarına geliyormuşuz gibi hissediyoruz. Annemiz ve babamız bu hasretle göçüp gittiler. Kimse bu hasretle göç etmesin. Sağ kaldığımız sürece, mücadelemizi bırakmayacağız, O’nu unutmayacağız. Kardeşimin suçu neydi ki aldılar götürdüler gecenin birinde. Hakları yoktu. Nasıl götürdülerse getirsinler” dedi.

İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz tarafından yapılan açıklamanın ardından kayıp yakınları 1 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Batman

İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınları 546’ncı hafta eylemini Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Eylemde, 20 Eylül 1992’de katledilen Kürt gazeteci ve yazar Apê Musa’nın (Anter)  failleri soruldu. Eyleme kayıp yakınları ve İHD üyelerinin yanı sıra, Anter'in oğlu Dicle Anter katıldı.

İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, Apê Musa’nın yaşam öyküsünü özetledikten sonra katledilmesini ve sonrasındaki süreci anlattı.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 419’uncu hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Eylemde. İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Sevil Turgut, Sincan 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklu Cihan Yaşar’ın serbest bırakılmasını istedi.

Turgut, yaşanan ateşli silah yaralanması ardından iç kanama riski taşıyan Yaşar’ın karın bölgesinden hemen ameliyat edildiğini, üzerinden bir hafta dahi geçmeden dizinden ameliyat edildiğini aktardı. Yaşar’ın tedavisinin engellendiğini belirten Turgut, tedavi hakkı için serbest bırakılmasını istedi.