Gözaltında kayıp ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır ve Batman’da gözaltına alınarak kaybedilenlerin akıbeti sorulurken, Ankara ve İzmir’de hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Ekim 2022
  • 22:10

Diyarbakır

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 712. hafta eylemini yaptı.

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Yakup Güven, Kürtlerin politik talepleri nedeniyle katledildiklerini, faillerin bulunması için etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini, kayıp yakınlarının bunun için yüzlerce haftadır eylemde olduğunu belirterek, geçen yıllara rağmen özür dileyen bir devletin olmadığını dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Diyarbakır Kulp ilçesinde bulunan bir otelde 2 Ekim 1992’de askerler tarafından katledilen Vahid Narin’in akıbeti soruldu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

Batman

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri 548'inci hafta eyleminde 7 Eylül 1994 tarihinde Yüksekova Tabur Komutanı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki askerlerin Karlı köyüne yaptığı baskın sırasında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Mikdat Özeken'in akıbetini sordu. Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı gerçekleştirilen eylemde, İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız basın metnini okudu. Son olarak Yıldız, “İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için savcıları göreve çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz" dedi.

Ankara

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 421’inci hafta eylemini, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yaptı.  İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonu eşsözcüsü Nuray Çevirmen, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan hasta mahpus Adnan Karakaş’ın serbest bırakılmasını istedi.

Cilkt hastalığı olan Karakaş’ın tedavisinin engellendiğini beliten Çevirmen “Adnan Karakaş’ın tehlikeli cilt hastalığı ve diğer hastalıklarının tetkik ve tedavilerinin tam olarak yapılmasını ve ailesinin yanında tedavi olabilmesi için infaz erteleme gibi mahpusların özgürlüğünün önündeki engelin kaldırılarak tahliye edilmesini talep ediyoruz. Gözlem kurulu kararları nedeniyle tahliye erteleme başlı başına bir hak ihlali iken ağır hasta mahpuslara uygulanması ayrıca yaşam hakkı ihlalini de beraberinde getirmektedir” dedi.

İzmir

İHD İzmir Şubesi, Konak eski Sümerbank önünde 261’nci hafta eylemini gerçekleştirdi. Eylemde, konuşan İHD İzmir Şube yöneticisi Ahmet Çiçek, Bodrum S Tipi Cezaevi'nde bulunan Suphi İsmail’in serbest bırakılmasını istedi.

İsmail’in 2008 yılında ağır yaralı bir şekilde gözaltına alındığını ve 6-7 gün Diyarbakır’da bekletilerek, yaralarına müdahale edilmediğini söyledi. Bu nedenle İsmail’in bacağının kangren sonucu kesildiğini aktaran Çiçek, İsmail’in ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi.