Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar için eylemler

Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar için eylemlerde İzmir'de Cemil Kırbayır'ın, Batman’da Yılmaz Gümüş’ün, Diyarbakır’da Hüseyin Aydemir’in akıbeti soruldu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ekim 2022
  • 22:30

Gözaltında kayıplar ve hasta tutsaklar için eylemlerde İzmir'de Cemil Kırbayır'ın, Batman’da Yılmaz Gümüş’ün, Diyarbakır’da Hüseyin Aydemir’in akıbeti soruldu.

İHD İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. “Kayıplar vicdandır sahip çık" ve "Failler belli kayıplar nerede" pankartları taşınan açıklamada, kayıpların fotoğrafları taşındı. Çok sayıda kişinin katıldığı bu haftaki eylemde,13 Eylül 1980'de Kars'ın Göle ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Cemil Kırbayır'ın akıbeti soruldu. Kırbayır'ın hikayesini İHD İzmir Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek okudu. 

İnsan hakları savunucuları ve kayıp aileleri Batman Gülistan Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bu hafta 23 Ekim 1993'te kaybedilen Yılmaz Gümüş'ün akıbetini sordu.

"Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" yazılı pankart ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemin metnini Mehmet Akif Akın okudu. Akın, kaybedilen Gümüş'ün hikayesini aktardı ve “Geçmişte olduğu gibi, bugün de siyasal iktidarın kim olduğuna bakmaksızın, aynı soruyu sormaya devam edeceğiz, 'çocuklarımız nerede?” diye sordu.

Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma yapıldı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemini 424'üncü haftada İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara Şubesi MYK üyesi Nuray Çevirmen okudu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 715'inci haftasında Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir kez daha bir araya geldi. Yağan yağmurun altında, kaybettirilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler, bu hafta, Lice'den göçertildiği İstanbul'da arkadaşı Fehmi Tosun ile birlikte kaybettirilen ve kendilerinden ve kendisinden bir daha haber alınamayan 34 yaşındaki 6 çocuk babası Hüseyin Aydemir'in hikayesini anlattı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı