Greif işgalinin 10. yılı vesilesiyle, 18 Şubat’ta yapılacak olan etkinliğe çağrı çalışmaları kapsamında Esenyurt’ta seminer gerçekleştirildi.
Greif işçilerinin de katıldığı seminer, işgale giden sürecin ve deneyimlerin anlatılmasıyla başladı. Greif işçilerinin DİSK Tekstil’de örgütlenmeye başlamaları ve gelinen aşamada, TİS’de yaşanan tıkanıklık üzerine fabrikanın işgal edilerek direniş sürecinin başladığına değinildi. Greif’te taşeronluğa, düşük ücretlere ve kötü çalışma koşullarına karşı 600 işçinin, sıkılı bir yumruk gibi birleşerek fabrikayı nasıl işgal ettiklerini, söz yetki ve kararın işçilerde olduğu komitelerin nasıl işletildiğini, doğrudan işçi demokrasisinin nasıl hayata geçirildiğini, iç ve dış saldırılara karşı nasıl mücadele edildiğini aktarıldı. Başta Greif sermayesi olmak üzere, sendika bürokratlarına, taşeron şirketlere, devletin “kolluk güçlerine” karşı bir bütün olarak iki ay boyunca fabrikanın nasıl direnişin kalesine dönüştüğü anlatıldı.
Greif işgalinin sınıf hareketine katkısı üzerinden “Greif kriterleri” tartışıldı. Greif kriterleri üzerinden komitelerinin önemine işaret edildi ve komitelerin işlevi ve başarısı üzerine değinildi. Direnişin fabrikaya sıkışıp kalmaması için, yapılan eylemler, ziyaretler ve kampanyalar vb. anlatıldı. Komite kararları ile fabrika içinde düzenli olarak yapılan spor, kültür sanat etkinliklerinin vb. önemine değinildi. Kadın işçilerin işgal sürecine katılımının önemi vurgulanarak, Greif Emekçi Kadın Komisyonu’nun kuruluşu anlatıldı. Sürecin ön aşamasından itibaren, işgal sürecinde, Greif işçi bülteninin amacı ve işlevinin öneminden ve kazanımlarından bahsedildi.
Sürecin anlatılmasının ardından, Greif’i yaratan devrimci bakışın önemi vurgulanarak, “bugün yeni Greif’ler yaratmanın yolu bu bakışı işçi sınıfı içinde daha görünür bir şekilde anlatabilmekten geçtiği” vurgulandı.
Seminer “İşgal, grev, direniş” şiarıyla 18 Şubat’ta yapılacak olan etkinliğe çağrı ile sona erdi.
Kızıl Bayrak / Esenyurt