Aliağa’da Greif belgeseli gösterimi

İzmir Aliağa'da "İşgal 60 Uzun Gün" belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 28 Ocak 2024
  • 23:40

Greif işgalinin 10. yıl dönümünde Emeğin Kurtuluşu etkinliği olarak Aliağa Kültür Merkezinde belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Gemi söküm, rafineri, demir çelik, metal, belediye, liman ve hizmet sektöründen işçiler katılım gösterdi. Ayrıca Aliağa DEM Parti ve Aliağa DİSK Emekli-Sen temsilcileri belgesel gösterimine katıldı.

Devrim mücadelesinde şehit düşenler ve iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile program başladı.  Ardından Emeğin Kurtuluşu adına konuşma yapıldı. Konuşmada bugünün aynı zamanda Kavel Direnişi’nin yıl dönümü olduğu hatırlatıldı. Kavel'in toplumsal mücadelenin güçlü olduğu bir dönemde gerçekleştiği, işçi sınıfının grev hakkını söke söke toplam mücadeleye yaslanarak ve güçlendirerek kazandığı söylendi. Greif İşgali’nin ise Haziran Direnişi’nin geri çekildiği, işçi sınıfının mücadelesinin zayıf bir seyir ile ilerlediği dönemde geleceği hedefleyerek 60 günlük büyük bir deneyim sunduğu vurgulandı. Taban örgütlenmesi, işçi demokrasisi, işçi sınıfının önündeki engellere değinilerek Aliağa'da gerçekleşen işçi cinayetleri ve mücadele süreçleri hatırlatılarak Greif işgalinin bu süreçlere iyi bir örnek olduğunun altı çizildi.

Greif direnişinin “Yapılamaz, edilemez” bakışını yıktığını, yasaların meşru mücadeleyi geriletemeyeceği söylendi. “Bizler sınıf devrimcisiyiz, Emeğin Kurtuluşu gazetesini bir yıldır çıkartıyoruz. İşçi sınıfının bağımsız politikasını yapıyoruz” denilen konuşmada yerel seçimlere değinilerek kurtuluşun burjuva partilere oy vermekten değil, sınıf mücadelesini yükseltmekten geçtiği vurgulandı.

Emeğin Kurtuluşu adına yapılan konuşmanın ardından “İşgal: 60 uzun gün” belgeseli izlendi. Belgeselin sonunda ise kürsüden mücadele alanlarında buluşma, birlikte hak ve özgürlükleri geliştirme çağrısı yapılırken işçilerin coşkulu alkışlarıyla program sonlandırıldı. 

Salonun girişine masa açılarak Eksen Yayıncılıktan çıkan “Greif Direnişi - Sınıf hareketinin devrimci geleceği” kitabı, Emeğin Kurtuluşu gazetesinin son sayısı ve İşçi-Emekçi Kadın Komisyonlarının Kreş anketi konuldu. 

Kızıl Bayrak / İzmir