Gebze’de Greif semineri

Greif işgalinin 10. yılında “İşgal, grev, direniş!” şiarıyla örgütlenen çalışmalar kapsamında Gebze’de seminer düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ocak 2024
  • 22:10

Greif işgalinin 10. yılında “İşgal, grev, direniş!” şiarıyla örgütlenen çalışmalar kapsamında Gebze’de seminer düzenlendi. “Greif işgali yol göstermeye devam ediyor!” başlığıyla düzenlenen seminer 14 Ocak günü saat 14.00’de başladı.

Seminer sunumunun öncesinde yapılan açılışta Feniş ve Greif direnişine ilişkim aktarımlar yapıldı. MESS Grup TİS süreci ve birçok işkolunda tekil sözleşme süreci sürerken, emekçilerin yoksulluğu derinleşirken ve birçok direniş gerçekleşirken “İşgal, grev, direniş!” şiarını ete kemiğe büründüren Greif işgalinden öğrenmeye devam etmenin ve sınıf hareketinin güncel ihtiyaçlarına yanıt verme çabasına dönüştürmenin gerekliliği ifade edildi. 

Sunumda, Greif işgali öncesinde Hadımköy Greif fabrikasında işçilerin örgütlenme süreci anlatıldı. Öncü bir işçinin atılmasının ardından 8 saatlik iş durdurma eylemi yapıldığı belirtilerek “Arkadaşım yoksa üretim de yok” Greif işçilerinin arkadaşlarına sahip çıkarak işe geri aldırdığı hatırlatıldı. Sunumun devamında düşük ücretlere ve taşeron köleliğine karşı tüm işçilerin tabandan örgütlendiği; fabrikanın her bölümünün komiteleştiği ve tüm işçilerin katıldığı geniş toplantılarla kararların alındığı; kadın işçilerin direngenliği ve inisiyatifi; sendikal bürokrasiye karşı ortaya konulan irade ve hesap sorma kararlılığı üzerine örnekler verilerek anlatımlar yapıldı. 

Greif işçilerinin mücadele süreci ve işgal eyleminin tarihsel önemi anlatıldıktan sonra, Urfa’daki Özak direnişi ve MESS Grup TİS başta olmak üzere güncel olarak yaşanan işçi eylemlerinin seyri anlatıldı. Sendikaların tablosu ve sendikal bürokrasinin sınıf mücadelesi önündeki nasıl bir eğele dönüştüğü birçok deneyimle aktarıldı. 

Sunumun ardından Greif direnişi ve güncel işçi direnişleri, sendikal bürokrasi, MESS Grup TİS süreci, Dev Tekstil ve devrimci sınıf sendikacılığı, 18 Şubat’ta gerçekleşecek Greif’in 10. yıl etkinliği üzerine sohbetler edildi. 

Kızıl Bayrak / Gebze