Eğitim Sen’den ÖMK iptal edilsin talebi

Eğitim Sen, düzenlediği basın toplantısında 24 Kasım’ın 12 Eylül askeri cuntanın ürünü olduğuna dikkat çekerek, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptal edilmesi çağrısı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Kasım 2022
  • 18:35

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) darbenin öğretmenler günü vesilesiyle Genel Merkez binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklamayı Eğitim Sen Genel Başkanı Necla Kurul yaptı. 24 Kasım’ın darbecilerin ilan ettiği öğretmenler günü olduğunu belirten Kurul şunları söyledi:

“Öğretmenler 24 Kasım’ı, öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşılamaktadır. Öğretmenler, ‘nitelikli okul/niteliksiz okul’ ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden ‘yeterli öğretmen/yetersiz öğretmen’ algısı yaratılarak değersizleştirilmelerine karşı meslek onurlarına sahip çıkmaya çalışmaktadır. Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır.”

Ücretlerinin sürekli eridiğini vurgulayan Kurul şöyle devam etti:

“Öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ haline getirilmek istenmesine, kariyer basamakları üzerinden bölünmesine, öğretmen ve eğitim yöneticileri atamalarının ‘siyasi torpil’ gölgesinde yapılmasına itiraz ediyoruz. Nitelikli eğitimin; iş güvencesine sahip, ekonomik, özlük ve demokratik hakları en gelişkin bir şekilde sağlanmış, geleceğe güvenle bakabilen öğretmenle mümkün olabileceği gerçeği dikkate alınmalı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi iptal edilmelidir. İktidar, sadece öğretmenlerin değil, kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan; hakları gasp edilen; tamamen hukuksuz siyasi kararlarla ihraç edilen, sürgün ve soruşturmalara maruz kalan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına çözüm üretmelidir.”