Eğitim Sen: Polis şiddeti lisede!

Eğitim Sen 2 No’lu Şube, Ümraniye Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi'nde polisin okulu basıp öğrencileri darp etmesine tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Aralık 2022
  • 18:30

Eğitim Sen 2 No’lu Şube, Ümraniye Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi'nde polisin okulu basıp öğrencileri darp etmesine tepki gösterdi. Açıklamada olay şöyle aktarıldı:

“Bir grup öğrencinin okul dışında yaşadıkları tartışma ve kavgadan sonra kavgaya karışanlardan birisinin abisi olan polis ve annesi okulu basmış ve üç öğrenciyi tartaklamış, araya girmeye çalışan idarecileri de tehdit etmiştir.

Daha sonra yine okul idaresinin çağırdığı diğer polis ekiplerinin müdahalesi ile olay yatıştırılmaya çalışılmış olsa da gelen polisler okul içerisinde darp eden kişinin polis olduğunu öğrenince olaya müdahale etmesi için çağrılan polisler polisten yana taraf olmuş, okul müdür ve müdür yardımcılarına zorluk çıkartılmış, bazı gerçek dışı ifadeler imzalatılmaya çalışılmış ve karakolda uzun süre bekletilerek yıldırılmaya çalışılmıştır.”

“Sistematik şiddet toplumsal bir sorundur”

Yaşanan olayın okuldaki öğretmenler ve öğrencilere zarar verildiğine dikkat çekilen açıklamada polislerin insan hakları gibi konularında yeterince eğitilmediğine vurgu yapıldı.

“Sağlık ve eğitim alanında yaşanan şiddet olayları ülkenin gündeminde iken bu olayın yaşanmış olması sistematik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu göstermekte, devleti temsil edenlerin yasaları çiğnemesi olağan karşılanmaktadır” denilen açıklamada polislerin kendilerini ayrıcalıklı gördüğüne dikkat çekildi. Açıklama şöyle devam etti:

“Bu olayın münferit bir yetki aşımı gibi gösterilmesi aslında polisin güç kullanırken takındığı tavrı beslemek ve cesaretlendirmek anlamı taşır. Sokağa çıkanlar cemaat, tarikat gibi yapılar olunca insan hakları gözetilmekte, demokratik hak kapsamına alınmakta, sokağa çıkıp hak arayan muhalifler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri olunca bütün haklar rafa kalkmakta, polisin zor kullanma yetkisi gibi yoruma açık kanun maddeleri devreye sokulmaktadır. Bu da nasıl bir ülke inşa edilmeye çalışıldığını göstermektedir.

Bu durumu yine tersine çevirecek ve ülke demokrasisini güçlendirecek olan demokratik kitle örgütleridir. Bu nedenle Eğitim Sen 2 No'lu Şube olarak bu olayı ve polis şiddetinin geldiği boyutu müferit bir olay gibi görmemekteyiz. Olayın kamuoyuna mal edilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz ve olayın takipçisi olacağız.”