Eğitim Sen: Hukuk dışı karar çekilmelidir!

Eğitim Sen, Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan temsilcilik ofisinin taşınma kararına ilişkin yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Aralık 2022
  • 12:30

Eğitim Sen, Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan temsilcilik ofisinin taşınma kararına ilişkin yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi.

Eğitim Sen’in Boğaziçi Üniversitesi içerisinde yer alan ofisin, kayyım Rektör Naci İnci’nin imzasıyla üniversitenin Sarıyer ilçesine bağlı Kilyos’ta bulunan Sarıtepe Kampüsüne taşınması kararı alındı. Kararı duyuran Eğitim Sen yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

“Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, 29 Aralık 2022 tarihinde sendikamıza gönderdiği bir yazıyla Kuzey Kampüs’teki temsilcilik odamızı 09 Ocak 2023 tarihine kadar boşaltmamızı talep etti.

Yazıda bu mekân değişikliğine gerekçe olarak eğitim ve öğretim faaliyetleri için mekân sorunu gösteriliyor ve temsilciliğimize Kilyos Sarıtepe Kampüsü’nde yer tahsis edildiğini belirtiliyordu.

Naci İnci imzalı bu karar, Boğaziçi Üniversitesi’nin yetkili sendikası olan Eğitim-Sen’e yönelik bir engelleme girişimidir.

Eğer odamızı boşaltma nedeni, gerçekten eğitim ve öğretim mekân sorunu olsaydı, okulun merkezi kampüsleri olan Güney veya Kuzey’den uygun başka bir mekân gösterilebilirdi.

Bunun yerine Ağustos 2022’de neredeyse bütün birimleri Anadolu Hisarı Kampüsü’ne taşınan, şu an yaklaşık 20 kişinin çalıştığı ve merkez kampüslere uzaklığı 1,5 saat olan Kilyos Kampüsü’nde yer verilmiştir.

Sendikamızı işlevsizleştirmeye dönük bu karar verilirken, sendikal kanun ve genelgeler de göz ardı edilmektedir.

Örneğin 2003/37 sayılı başbakanlık genelgesine göre, sendika işyeri temsilcilerine yer ve ilan panosu temininde fiziki imkanlar çerçevesinde gerekli kolaylıkların sağlanacağı duyurulmuştur. Dolayısıyla, bu alınan karar açıkça hukuk dışıdır.

Buna ilişkin yasal bütün yollara başvuracağımızın bilinmesini istiyoruz. Kuzey ya da Güney Kampüs’te yeni bir yer yerine, Kilyos’a yollanmak, Eğitim-Sen’e dönük bir sürgün kararı ve büyük bir baskıdır. Boğaziçi rektörlüğü aldığı bu kararı acilen geri çekmelidir.”