“ÖMK tasarısını geri çekin”

Meclis önünde ÖMK ile ilgili açıklama yapıldı ve “Eğitimin geleceği için tasarıyı geri çekin” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Temmuz 2024
  • 18:13

Eğitim Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Meclis'te görüşülecek Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin Meclis önünde basın açıklaması yaptı.

Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş’in okuduğu açıklamada “Bakan Tekin istifa”, “Foncu bakan istemiyoruz”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Ögretmene düşman ÖMK'ye hayır” sloganları atıldı. Meclis'e yapılan yürüyüşün ardından Dikmen kapısında açıklama yapmak isteyen eğitim emekçileri polis tarafından engellendi. Uzun tartışmanın ardından emekçiler Atatürk Bulvarı üzerinde açıklama yaptı. Açıklamada şunlar ifade edildi:

"Bu teklifte kadrolaşma var. Yerli ve milli söylemlerle süslenmiş, kendisi gibi olmayan yeni atanmış öğretmeni elemek üzerine kurulu tuzaklar, kendilerine biat etmeyen öğretmenlerin uydurma disiplin soruşturmalarıyla iş güvencesinin ortadan kaldırılması var. Aynı işi yapan öğretmenlere apolet takarak farklı ücretler verilmesi, yani eşit işe eşit ücret ilkesinin yok edilmesi var. Ücretli öğretmenlik adı altında emek sömürüsü var. Bu kanun taslağında öğretmenlerin itibarı yok, meslek onuru yok, liyakat yok, adalet ve eşitlik yok, can güvenliği yok, eğitim emekçilerinin uğradığı şiddet ve mobbinge çözüm yok, toplumsal cinsiyet eşitliği yok, İş güvencesi yok. Eğitim bir ekip işi olmasına rağmen idari, teknik ve yardımcı personeller yok, engelli öğretmenler yok, taban maaş talebiyle tam 39 gündür nöbette olan özel sektör öğretmenleri yok, özel okul ve kurslarda çalışan öğretmenlerin hakları ve çalışma koşulları konusunda hiçbir düzenleme yok. Sayıları bir milyona yaklaşan ataması yapılmayan arkadaşlarımız yok. Peki, ne var KHK rejiminin devamı olan güvenlik ve arşiv araştırmaları var."

Açıklamanın sonunda şunlar vurgulandı:

“Siyasi iktidarı ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'i, öğretmenlerin sesine kulak vermeye ve gerçek bir meslek kanunu için eğitimin tüm bileşenleri ile birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Eğitim emekçilerinin haklarını koruyacak, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz."

Çok sayıda öğretmenin katıldığı eylemde bakanlıkta meclis parkına kadar yapılan yürüyüşte “İnsanca bir yaşan, demokratik eğitim”, “Biat değil liyakat, ÖMK’yı çöpe at”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Patronların bakanı Yusuf Tekin istifa”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara