Eylemde yarıyıl raporunu paylaşan Eğitim Sen iktidarın ideolojik hedeflerinin eğitim sisteminde yaşanan gerilemeyi hızlandırdığını belirtti. İstanbul, Ankara, Adıyaman, Antep, Adana, Muş, Antep, İskenderun, Mersin, Diyarbakır’da yapılan eylemlerde ortak basın açıklaması okundu.
Eğitimde devam eden sorunlar
Yapılan açıklamada MEB’in anadilde, demokratik, kamusal ve bilimsel eğitim anlayışını dışlayarak hayata geçirdiği uygulamaların eğitimde yaşanan gerilemeyi hızlandırdığı belirtildi. Eğitimde ticarileşme, siyasi-ideolojik hedeflerin sürmesi, okulların fiziki altyapı ve donanım eksikliklerinin giderilmemesi, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocuk ve gençlerin dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarını eğitimde devam eden sorunlar olarak sıralandı.
Öğrencilerin beslenme sorunlarının eğitimdeki temel sorunların başında geldiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de birçok çocuğun okula kahvaltısız gittiği, birçok çocuğun ise okulda yemek yemeden günü tamamladığı hatırlatıldı. Enflasyon nedeniyle ailelerin yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle çocukların temel gıda maddelerine ulaşmasını zorlaştırdığı kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu koşullarda çocuklarına her gün ayrı bir beslenme hazırlamak durumunda kalan aileler eti, sütü, meyveyi, kuruyemişi geçelim yumurtayı, peyniri ve zeytini bile alamaz hale gelmiştir.”
Sağlıklı beslenmenin çocukların bedensel, ruhsal ve bilişsel gelişimleri üzerindeki etkilerine dikkat çekilen açıklamada devletin öğrencilerin bir öğün ücretsiz yemeği karşılaması istenerek MEB’in çocukların beslenmesine bütçe ayırması talep edildi.
“Eşit işe eşit ücret”
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile iktidarın “eşit işe eşit ücret” uygulamasını sonlandırdığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Örneğin 1 ve 2’nci derecede olan bir ‘başöğretmen’ aynı derece ve kademedeki meslektaşından 4 bin 944 TL daha fazla maaş alacaktır. Benzer şekilde 1’nci ve 2’nci derecede olan bir uzman öğretmen ise aynı derece ve kademedeki meslektaşından farklı bir iş yapmadığı halde 2 bin 472 TL daha fazla maaş alacaktır. Örneğin bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen öğretmenlerden kariyer basamakları sınavına girmeyen normal bir öğretmen 12 bin 500 TL, uzman öğretmen 15 bin TL, başöğretmen 19 bin TL maaş almaktadır.”
Her geçen yıl eğitimin paralı hale geldiği belirtilen açıklamada gerçek anlamda parasız eğitim hakkının hayata geçirilmesini talep edildi.