Eğitim Sen: ÖMK iptal edilsin!

Eğitim Sen öğretmenler arasında ayrımcılık yaratacak "Öğretmenlik Meslek Kanunu"nun iptal edilmesi talebiyle pek çok kentte eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Eylül 2022
  • 20:25

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) öğretmenler arasında ayrımcılık yaratacak “Öğretmenlik Meslek Kanunu”nun (ÖMK) iptali edilmesi talebiyle pek çok kentte eylem gerçekleştirdi. Antep, Urfa, Muş, İskenderun, Adıyaman ve pek çok kentte gerçekleştirilen eylemlerde ortak basın açıklaması okundu.

Açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına piyasacı ve rekabetçi bir mantıkla yaklaştığını belirtildi. İktidarın öğretmenler arasında ayrımcılık yaratmak istediğini ifade edilen açıklama şöyle devam etti:

“Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan ücretli, sözleşmeli, kadrolu öğretmen ayrımlarına yenileri eklemekle kalmamakta, eğitim sistemini rekabetçi ve eleyici bir sınav üzerinden yeniden düzenlemek istemektedir. ÖMK ile birlikte okullarda çocuğunun sınıfına uzman ya da başöğretmenin girmesini isteyen velilerle okul idaresi ve öğretmenler arasında gerilimler yaşanması, öğrencilerin sosyal statüsü ve öğretmenlerin kariyerine göre okullarda ‘özel sınıflar’ oluşturulması yaygınlaşacaktır.”

İktidarın yaratmak istediği ayrımcılığa karşı ortak mücadele edilmesi gerektiğini vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Öğretmenleri birbiri ile yarıştıran, ayrıştıran, hiyerarşi yaratan ve maaş artışını sınav sonucuna bağlayan, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesini yok sayan, öğretmen emeğini değersizleştiren bir eğitim yaşamını sürdürme tehlikesine karşı iş yerlerimizden başlayarak yerellerde ve merkezi düzeyde tüm eğitim sendikalarının bir araya gelerek ortak tutum belirlemesi taleplerimizin karşılık bulması açısından önemlidir.”

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

“Siyasi iktidardan talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesidir. Gerçek bir meslek kanunu hazırlanmak isteniyorsa 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı' temel alınmalı, sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerin hakları ve talepleri güvence altına alınmalıdır.”