Diyanet'in paçalarından şatafat düşkünlüğü akıyor!

Diyanet, saray rejiminin sefalete mahkûm ettiği emekçileri, sahtekarca hazırlanıp utanmazca vaaz edilen 'afyonlama fetvaları' ile kandırmaya çalışan bir kurumun yaptığı lüks harcamalar, din tüccarlarının akıl almaz boyutlara ulaşan riyakarlıklarını gözler önüne seriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ağustos 2022
  • 08:00

Sarayın aparatı gibi çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), rejimin içine yuvarlandığı çürüme ve yozlaşmaya burnuna kadar batmış görünüyor. Dinayet’in bütçeden aldıkları pay birçok bakanlığı sollamış durumda. Yanı sıra bu kurumun vakıflardan, gayrimenkullerden, faizden elde ettiği gelir ise kamuoyuna açıklanmıyor. Her yıl devasa bir servet harcayan DİB’in şefleri lükse/şatafata iyice batmış durumdalar.

Diyanetteki şatafat düşkünlüğünün vardığı boyutu görmek için, sadece ‘mal ve hizmet’ harcamalarına bakmak yeterlidir. DİB güya uhrevi işlerle uğraşıyor. Saray rejiminin sefalete mahkum ettiği emekçilere “azla yetinin”, “kaderinize şükredin”, “israf haramdır” türünden vaazlar veren bu kurumun şefleri ise tam bir lüks ve şatafat içinde yüzüyor.

Birgün’den Mustafa Bildirici’nin DİB raporuna dayandırdığı haberi bu kepazeliği gözler önüne seriyor. Buna göre, Diyanet 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde mal ve hizmet alımı için 293 milyon 679 bin TL harca yapmış. Akla ziyan boyutlara ulaşan bu harcamalarda “Tüketime yönelik mal ve malzeme alımları” yüzde 68,29 ile birinci sırada yer alıyor.

“Mal ve hizmet alım giderleri” içinde ise ‘yolluk gideri’ başı çekiyor. Diyanet ‘yolluk ve harcırah’ giderlerinde tasarrufa gitme kararı aldığını duyurmuştu. Oysa bu gider geçen yılın ilk altı ayına göre 117 artmıştır. Adamlar altı ayda ‘yolluk gideri’ diye 54 milyon 786 bin lira harcamışlar. Bu kalem için ayrılan yıllık gider ise 64 milyon 892 bin TL olarak açıklanmıştı. Yani altı ayda yıllık giderin yüzde 84’ünü harcamışlar. “Dünyevi zevklere” itibar etmediğini iddia eden bu adamların “lüks makam aracı saplantısı” içinde oldukları görülüyor.

Bu arada Diyanet’in yıllık harcama miktarında da geçen yıla göre büyük bir artış gözleniyor. 2021 yılının ilk atlı ayında 6 milyar 362 milyon TL harcayan Diyanet, bu yılın aynı döneminde 9 milyar 897 milyon 193 bin TL harcamıştır.

Saray aparatı DİB’in vakıf ve derneklere dağıttığı para miktarında da dikkat çekici bir artış görülüyor. Vakıf ve dernek adıyla kurulan örgülerin saray rejiminin aparatları olduğu dikkate alındığında, Diyanet şeflerinin rejimin militanları gibi çalıştığı görülüyor. Geçen yıllın ilk yarısında vakıf ve derneklere 2 milyon TL aktaran Diyanet, bu yılın aynı döneminde 38 milyon 617 bin TL aktarmıştır. Yani harcama kaleminde 19 kattan fazla artış var.

Diyanet, saray rejiminin sefalete mahkum ettiği emekçileri, sahtekarca hazırlanıp utanmazca vaaz edilen ‘afyonlama fetvaları’ ile kandırmaya çalışan bir kurumun yaptığı lüks harcamalar, din tüccarlarının akıl almaz boyutlara ulaşan riyakarlıklarını gözler önüne seriyor. Bu tablo, DİB’in de hizmet ettiği rejim gibi tam bir çürüme ve yozlaşma bataklığı içinde debelendiğini gözler önüne seriyor.